Vezényszavak

Megjegyzés: A KEA honlapon található listát vettem alapul, ezt bővítgettem vagy írtam át úgy, ahogy és amire én használom az adott vezényszót. Chili eredetileg mozgássérült-segítő lett volna, de át lett képezve hangjelzőnek. Az KEA alapokon túl számtalan új dolog lett tanítva. A felsorolás nem végleges, idővel folyamatosan bővül. És igen, Chili valóban tudja, érti az itt felsorolt vezényszavakat. A szabályok meg egy külön listát tesznek ki.


Alap vezényszavak (+ trükkök, + agility, + frizbi)

1. Chili
2. Nézz rám! - bármikor, amikor kérem a szemembe kell néznie, akár hosszan is.
3. Gyere ide - a kutyának oda kell jönnie hozzám, azonban nem kell semmilyen határozott pozíciót felvennie, egyszerűen csak kartávolságon belülre kell, hogy érjen. Ez nem szigorú parancs, tehát megengedett hogy a kutya ne jöjjön azonnal, első szóra oda.
4. Nem - a kutyának tudnia kell, ha ezt hallja, akkor valami hibásat csinált, olyasmit ami nem általában és mindig rossz akció, csak pillanatnyilag nem kívánatos.
5. Nem szabad! - amit soha, semmilyen körülmények között nem szabad, pl.: ürülékevés, verekedés, tárgyak rágcsálása
6. Menjél pisilni - ezzel küldjük a kutyát a megfelelő helyre, hogy elvégezze a dolgát.
7. Ül / ül + ott ül (csak kézjelre is)
8. Fekszik / fekszik + ott-fekszik (csak kézjelre is)
9. Áll (csak kézjelre is)
10. Kelj fel (csak kézjelre is) - fekvésből felülés
11. Maradj ott - bármilyen testhelyzetben van is a kutya, ott kell, hogy maradjon, ahol van. A testhelyzetét megváltoztathatja.
12. Mehetsz - a) csak akkor mehet a labdáért, ha elengedem, azaz mehetsz b) leveszem a pórázt, kérek egy nézz rám, majd mehetsz c) behívás után, újra elengedésnél d) egy családtag vagy idegen meg szeretné simogatni vagy kérni tőle valamit akkor ezzel engedem oda az illetőhöz
13. Szia - integetés
14. Gyerünk, gyerünk - ezzel emlékeztetem a kutyát arra hogy az adott utasítást gyorsan végre kell hajtania.
15. Elég - a kutyának a játékkal ill. egyéb tevékenységével e vezényszóra azonnal fel kell hagynia, és rám kell koncentrálnia hogy megértse mit akarok tőle a továbbiakban.
16. Bújj be - ezzel a vezényszóval kérjük a kutyát hogy dugja be a fejét pl. a nyakörvbe, hámba
17. (menj a) Helyedre - a) ezzel a vezényszóval tudom a kutyát bármikor egy bizonyos helyre mutatva küldeni. Azon túl hogy tudnia kell hova menjen és feküdjön le, hívásra azonnal ki kell jönnie hozzám. b) kifektetésből pl. feláll és arrébb megy akkor vissza, helyedre -vel fektetem vissza oda, ahonnan felállt
18. Tied  - a kutya elveheti tőlem vagy valakitől az elé tartott tárgyat, préselt csontot, ételt stb. Tied-Egyél - elkezdheti megenni a tálba tett kajáját (reggeli, vacsora)
19. Póráz - a) amennyiben a kutya pórázon van, és a póráz vége leesik a földre, akkor a Fogd-Póráz utasítással szólítom fel a leesett vég felvételére b) apportozásnál névről behozza több tárgy közül a pórázt.
20. Nyisd ki -  egy lógó zsinór (vagy rongy) meghúzásával egy fiókot, szekrény vagy szobaajtót kinyit.
21. Hempi - normál fekvő helyzetből ezzel a vezényszóval tudom hanyatt fekvésre bírni. Nem hempergés!
22. Lábhoz - a kutyának figyelmesen, rám koncentrálva kell a bal oldalamon mennie, és minden megállásnál automatikusan leülnie.
23. Gyere hopp - ezzel a felszólítással érem el, hogy a kutya autóba vagy pl. buszba beszálljon. E vezényszó nélkül ezt nem teszi; csak pl. mert egy autó ajtaja nyitva áll, hisz ez lehet más autója, vagy még nem akarom hogy beszálljon mert piszkos a lába...stb.
24. Vár (nem) - nyugton kell maradnia ott ahol van egészen a Mehetsz vezényszó elhangzásáig.
25. Lassan - a kutyának lassan, nyugodtan kell mennie (vagy bármi mást csinálnia).
26. Hozzám - azonnal odasiessen és szorosan elém leül.
27. Hangot - ha azt szeretném hogy a kutya ugasson
28. Csend legyen - ha a kutya okkal vagy ok nélkül ugat, ezzel tudom elhallgattatni.
29. Rágjad - kézben tartott vagy megmutatott madzagot elrágja a kutya.
30. Kúszik - a) agility - alagút b) mint trükk - a földön kúszik
31. Menj arrébb - ha kutya akadályoz az előrehaladásban és ezt nem veszi észre, akkor ezzel küldöm őt el az útból.
32. Előre - előreküldés
33. Tovább, előre
34. Hátra - tolatás
35. Hopp - akkor adom ezt a vezényszót, ha a kutyának fel kell ugrania pl. egy ágyra vagy egy kis asztalra mondjuk szőrzetápolás céljából.
36. Fel - a) ezzel az utasítással bírom rá a kutyát hogy mellső lábaival felágaskodjon rám, vagy egy asztalra, székre, pultra stb. b) agility - palánk
37. Menj le - a a kutyát valahová felugrattatom, a ezzel az utasítással tudom újra lehívni. De akkor is használható, ha a kutya a mellső lábaival ágaskodik valamin (pl. az ölemben) és azt akarom hogy leszálljon. Így nem kell lökdösni taszigálni.
38. Menj ki - ezzel tudom a kutyát a helyiségből kiküldeni, vagy az adott helyre velem együtt benyomulni akaró kutyát távozásra bírni.
39. Körbe - trükk - körbe-körbe forgás
40. Keresd (+a tárgy neve) - ha azt akarom hogy a kutya egy távollevő tárgyat behozzon, nem egy konkrét irányt adok meg neki, hanem a "Keresd" vezényszóval küldöm el, hogy keresse meg a kívánt tárgyat.
41. Azaz! - ha a kutya a megfelelő tárgyat találta meg, ezzel erősítem meg, hogy helyes a választása. Emelt hangon bíztatom "Azaz", ezáltal tudja hogy jó tárgyra koncentrál, és azt be is fogja hozni. Közben mondom még egyszer: "Azaz-Fogd".
42. Fogd - ez azt jelenti a kutya számára hogy az adott tárgyat a szájába kell vennie anélkül hogy kárt tenne benne. Ez a tárgy fekhet előtte a földön, vagy lehet valami amit én adok a szájába.
43. Fent keresd-Fogd - előfordul hogy fentről kell leemelnie valamit (pl. hallókadobozt az asztalról). A "Fent" vezényszóval a kutya tudomására hozom hogy valamit a magasból akarok hogy hozzon, s amikor a tárgy közlébe kerül, akkor hangzik el a "Fogd".
44. Vedd fel - a földön levő tárgyat kell felvennie a kutyának.
45. Tart - a) a kutya addig tartja szájában a tárgyat, amíg el nem kérem tőle, vagy el nem eresztetem vele. Kosár, jutalomfalat, bármi. b) az adott testhelyzet kitartása, mozdulatlanság
46. Hozd - ha a kívánt tárgy már a kutya szájában van, akkor ezzel a vezényszóval érem el, hogy odahozza azt.
47. Kérem/Ereszd - erre a vezényszóra a kutya elengedi a szájában tartott tárgyat. Ha odahozatok vele egy tárgyat, miután megfogom, azt mondom a kutyának "Kérem".
48. Kapcsold - megtanult különféle villanykapcsolókat működtetni az orrával vagy a mancsával. A feje magasságában levő kapcsolót orral, a magasabban levőt, melyhez fel kell ágaskodnia manccsal kapcsolja. Ez utóbbi esetben a "Fel-Villany" paranccsal jelzem hogy a falon feljebb van a kapcsoló.
49. (gyere) Ölbe - felugrik az ölembe
50. (gyere) Közelebb - e vezényszóra a kutyának közelebb kell jönnie hozzám pl. egy tárgyat hoz, de túl messze ült le előttem
51. vidd oda (+ az illető neve) - e vezényszóval a kutyát oda lehet küldeni egy bizonyos személyhez akit névről már ismer.
52. Vedd le / fogd, húzd - lehúzza a kabátot, kesztyűt, pullóvert stb.
53. Csukd be - be kell csuknia az ajtót.
54. Tedd bele/rá - a szájában tartott tárgyat bele kell tennie valamibe, pl. zoknit a szennyesládába, vagy pl. az asztalra.
55. Oldd meg - a  kutyának egyedül kell megoldania egy problémát, pl. beakadt póráz.

...

56. Rázd (meg magad)! - megrázza magát, akkor használom, amikor esik az eső vagy fürdés után
57. Mellém - a jobb oldalamon üljön le
58. Laza - ha a lábnál követésnél valami lazább sétát szeretnék, de a kutya nem lehet póráz nélkül, vagy a járókelők miatt nem tudunk flexit használni, akkor ez a köztes megoldás. A póráz távolságig eltávolodhat tőlem, bármelyik oldalon jöhet, csak egy szabály van: ne húzzon.
59. Bök - orral megbök engem, bárhol
60. Hol van? Mi történt? - vezetés, azaz megmutatja hol van az adott dolog pl. főzőóra csörög, vagy a labda hova gurult be
61. Lökd - labda gurítása, foci
62. Örül + álló helyzetben megpaskolom a vállam, erre felugrik kb. a mellkasom magasságába, én meg elkapom
63. Orr - megnyalja az orromat
64. Kapd el! - a) orrára tett jutalomfalat feldobása a levegőbe, majd elkapja b) feléje dobott tárgyat levegőben elkapja
65. Szlalom -  a) trükk - szlalom a lábam között b) agility - szlalom
66. Szégyelld magad! - befúrja a fejét a párna alá és egy ideig ott tartja
67. Bocsánat - hanyatt vágja magát a földön, majd a mellső mancsaival vakargatja (tisztogatja) az orrát
68. Gól! - ajtófélfa a képzeletbeli kapu, ide löki be a labdát
69. Bója - odaszalad a bójához, majd lefekszik mellé, a karommal mutatom az irányt, hogy több bója közül melyikhez kell mennie
70. Szimat, keresd! - a) eldugott tárgyat megkeresi és odahozza nekem b) több cipő közül megtalálja a minta párját
71. Jelöld -
72. Karika - karika átugrása
73. Puff! - halott kutya, 2. lövésre még meg is rázkódik
74. Győzd le! - adott tárgy vagy személy feldöntése - az illető a földön ül, lábai kinyújtva, majd a kutya szemből "ledönti" majd ráfekszik
75. Jöhetsz - ajtónál, kapunál, liftnél én megyek át először, a kutya csak erre a vezényszóra jöhet utánam
76. Át - lábam között, szemből átmegy
77. Kukucs - lábam között, hátulról előrefele jön
78. Húzz egy lapot! - több kártyalap közül egyet húz
79. Akadály - adott tárgy átugrása, elsősorban agility
80. Jóga - először a mellső lábak, majd a hátsók nyújtása, nyújtózkodás
81. Hapszi - tüsszentés
82. Pacsi - bal tenyeremet elé tartva jobb mancs, jobb tenyeremet tartva bal manccsal pacsi
83. Melyik? Mutasd! - a) egyik kezembe jutifalat elrejtve, a kutyának meg kell találnia, majd a mancsával meg is kell mutatnia (ráteszi arra a mancsát amelyikben benne van) b) pl. 3 db doboz, cserép, bója alá elrejtek jutalomfalatot vagy labdát és meg kell találnia + mutatni
84. Puszi - megnyalja az arcomat
85. Zseb - a nadrág hátsó zsebéből kiveszi az adott tárgyat
86. Másik - ugyannak a dolognak a másik párját idehozni (pl. cipő, kesztyű)
87. Mögém - futva megkerül a hátam mögött, majd előreszalad - labdázásnál és frizbínél használom
88. Hát! - felugrik a hátamra
89. Ötös - mint a tenyérbe csapás, szemből, mindkét manccsal
90. Nyelv - Megnyalom a szám szélét - ő is megnyalja
91. Cuki! - nyelv végének kint "felejtése"

Hangok, mint vezényszavak (ezek különböző hangok!)

1. Telefon/SMS csengőhang
2. Telefon rezgése (nem csörög)
3. Ajtó csengő I. (nálam)
4. Ajtó csengő II. (Anyuéknál)
5. Ébresztőóra
6. Főzőóra
7. Zsani (nevem)
8. Tűzjelző sziréna
9. Kopogás
10. Telefon/pittyegés (e-mail)
11. Telefon/google talk dallam - megszólított valaki
12. Mikró
13. Kenyérpirító  (kattanás)
14. Kotyogós kávéfőző (a végén prüszköl)




Személyek akiket név alapján ismer (tárgyküldéshez)

1. Anya
2. Apa
3. Anikó
4. Viki
5. Nagyi 
+ Andi, Barbara, Márta

Tárgyak, melyeket név alapján ismer (apport)

1. Hallóka - hallókészülék párátlanító doboza
2. Telefon
3. Labda
4. Kulcs
5. Cipő 
6. Törlő
+ póráz (de ezt nem számolom bele, lásd 19.)

Klikker-szavak

1. Ez, az!
2. Ügyes vagy!

Ezeken kívül van egy sor szabály, amelyet vezényszó nélkül, a szituációt felismerve, annak megfelelően kell viselkednie. Pl. ahogy a bejárati ajtóhoz érünk, le kell ülnie, majd addig ott ülni, amíg be nem hívom (leveszem a kabátot, cipőt stb.).