Segítőkutya etikett

Segítő kutya: a fogyatékossággal élő személyt az egyenlő esélyű hozzáféréshez fűződő joga gyakorlásában, önálló életvitelének elősegítésében, illetve veszélyhelyzet elhárításában segítő, habilitációs feladatokat ellátó, a külön jogszabályban meghatározott állat-egészségügyi követelményeknek megfelelő kutya. Nagyjából 2 év intenzív szocializáció és tanulás van a kutya háta mögött, úgymond "szakértő" abban amit csinál.

A segítőkutyát (service dog) és a kedvencként (pet) tartott kutya nem összekeverendő! Abban különböznek, hogy a segítőkutya kiképzése, használatára, gondozására való felkészítése a fogyatékossággal élő személynek meghatározott vizsgarend szerint, vizsgabizottság előtt lefolytatott vizsgával zárul. A segítőkutya megkülönböztető jelzéssel van ellátva (hám vagy kendő), melyen a kiképző szervezet logójának is kell szerepelnie.

A segítőkutyák lenyűgöző állatok, nem véletlen, hogy intelligenciájuk, nyugodt viselkedésük (és a hám) láttán egyből a figyelem középpontjába kerülnek, különösen a gyerekekébe. Mindenki, aki szereti a kutyákat vágyat érez, hogy odamenjen hozzájuk, megsimogathassa, úgy ahogy más kedvtelésből tartott kutya esetében is megszokta. Azonban a váratlan, hirtelen érintés, a megszokottól eltérő hangszín (jaj, te édes kutyuli-mutyuli) elvonja a kutya figyelmét, különösen a vezető kutyák esetében, melynek célja az, hogy biztonságosan irányítsa a tulajdonost egyik pontból a másikba. 

  • Tehát, ha találkozol egy megkülönböztető jelzéssel (hámmal vagy kendővel) ellátott kutyával, akkor valószínűleg egy magas szinten képzett segítőkutyával állsz szemben. Ne felejtsd el, hogy a kutyus valószínűleg dolgozik, bármennyire is szimpatikus, ne akadályozd meg a kutyát abban, hogy ellássa a feladatait!
  • Ha kiképzés alatt álló kölyök vagy felnőtt kutyával találkozol (rajtuk is van kendő vagy hám), akkor még körültekintőbbnek kell lenned, mert egy váratlan esemény hatására az egész napi munka elveszhet!! 
  • Először a gazdával beszélj! Mielőtt kapcsolatba lépnél a kutyával, megsimogatnád stb. kérdezd meg a gazdájától, hogy megérintheted-e? Ha az mondja, hogy "nem", akkor NEM. A kutya és gazdája között különleges kötelék van, ő tudja, hogy mikor milyen állapotban van a kutya. Egyes kutyák annyira figyelnek a gazdájuk biztonságára, hogy a gazda elleni támadásként értelmezhetnek egy váratlan érintést. Ennek semmi köze hozzád, nem akar megbántani Téged, egyszerűen csak tartsd tiszteletben a gazda kérését.
  • Soha ne ajánlj fel ételt szolgálatban lévő kutyának, mert az étel a legjobb figyelemelterelő eszköz! Ezzel akár kárt is okozhatsz a fogyatékos személynek!
  • Ha úgy tűnik, hogy a kutya elfelejtette a "jó modort", ugat, hörög vagy egyéb fura hangot ad ki, akkor próbáld meg figyelmeztetni erre a gazdát (különösen hallássérült-segítő kutya esetében!). De az is lehet, hogy ilyen módon jelez a gazdájának, ugyanis néhány szolgálati kutya úgy figyelmezteti a partnerét a közelgő rohamra, vércukorszint-összeomlásra, hogy ugat egyet vagy kettőt!
  • Ne hívd magadhoz síppal, fütyüléssel, egyéb éles hanggal a kutyádat, vakvezető vagy segítőkutya jelenlétében, mert elterelheti a kutya figyelmét a munkájáról.
  • Ne engedd meg a kutyádnak, hogy szimatolja, üldözze, megpróbálja játékba hívni a segítőkutyát, ha az épp dolgozik! 
Beszélgetés a segítőkutya gazdájával: lehetőleg kerülni kell a személyes kérdéseket.  Általában nem érzik sértőnek, tolakodónak, ha a kutyáról kell beszélni, de ez egyéntől függ, valaki szeret erről beszélni, valaki nem. Azaz próbáld meg beleélni a helyzetbe magadat, nem mindig kellemes, ha ötpercenként megállítják az embert, hogy beszéljen a kutyáról - ez nem egy "mozgó kiállítás".