A hallókutya

A hallássérült-segítő kutya vagy hangjelző kutya röviden hallókutya (hearing dog) a vezetőkutyák egyik típusa. A kölyköket nagy körültekintéssel válasszák ki és az átadásáig speciális képzésen esnek át.
A hallókutyák a siket vagy nagyothalló emberek "élő füle", gazdája számára jelzi a fontosabb hangokat, mint pl. az ajtócsengőt, füstjelzőt, telefoncsörgés, kopogás vagy ébresztés érintéssel. Nemcsak a lakásban, hanem azon kívül is jelzik a hangokat, pl. szirénák, duda, gazdi neve. Bármilyen hangot meg lehet tanítani neki, a leendő tulajdonos igényeit is figyelembe veszik a kiképzők: pl. babafigyelő, -őrző hangját, vagy konyhai óra stb.

Hogyan történik a kiképzés?

A megfelelő kutyus kiválasztásánál vizsgálják a temperamentumát, a hangokra való reakcióit és munkára való hajlandóságot.
A kutyák kiképzését a szocializációval, alap engedelmességivel kezdik. A kutyának nem szabad félnie a liftektől, bevásárlókocsiktól, a különböző típusú emberektől. Csak a szocializáció után képzik ki a hangok jelzésére.

Hogyan működik ez a gyakorlatban?

A kutyus meghallja a hangot (pl. ajtó csengője), odamegy a gazdihoz, majd az előre betanított módon jelez, azaz megérinti, megböki stb. - erre a gazdi felfigyel és elindul a kutyát követve a hang forrása felé.

A kutya jelzései:
1. minden megtanított hangot ugyanazon a módon jelzi pl. megböki (ez kutyától függ). Ha a bökésre nem reagál a gazdi, akkor erőteljesebben jelez, pl. manccsal kaparászik, vagy feláll - lényegében ez a kutyára van bízva, a cél a figyelem felhívása.
2. addig jelez, amíg a hang forrása meg nem szűnik
3. vannak olyan jelzések, amik úgymond kutyának van "fenntartva" - azaz amikor csak játékból, "csak úgy" érinti meg a gazdit


A fizikai segítségen kívül lelki segítséget, magabiztosságot ad egy ilyen kutyus. Magamon tapasztaltam, hogy az első kutyám, Bogyó milyen sok erőt, önbizalmat adott. (Tökéletesen jelzett, vezetett, de nem egy alapítvány által betanított kutya volt.) Ha valamilyen oknál fogva nem volt velem, hanem a szüleimnél, akkor bizonytalanná, idegessé váltam, a telefonomat állandóan a zsebembe kellett rakni, ha vártam valakit, akkor a bejárati ajtó közelében ültem, hogy biztos, hogy meghalljam a csengő hangját stb. 
A hallókutyus természetesen nem megoldás minden problémára, de segít élhetővé tenni az Életet.

Jogi háttér

Néhány részlet a rendeletből:
A gazda és a kiképző jogosult segítőkutyával tartózkodni és a segítőkutyát használni (kivéve terápiás kutya) a lakosság elől elzárt területek kivételével a Fot. 4. § f) pontja szerinti közszolgáltatást nyújtó szerv, intézmény, szolgáltató területén és egyéb, mindenki számára nyitva álló létesítményben (területen), így különösen
a) közforgalmú tömegközlekedési eszközön,
b) üzletben, ideértve az élelmiszert árusító üzletet és a vendéglátó üzletet is,
c) bevásárlóközpontban,
d) piacon,
e) vásáron,
f) szálláshelyen,
g) játszótéren,
h) közművelődési, oktatási, szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményben,
i) közfürdő területén,
j) állatkertben,
k) közterületen.

Terápiás kutyával tartózkodni és terápiás kutyát használni a lakosság elől elzárt területek kivételével a közművelődési, oktatási, szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményben lehet.
...
Az alkalmazásban álló és az alkalmazásból kivont segítő kutyára a helyi önkormányzat ebtartást szabályozó rendeletében a kutyák számára és méretére vonatkozó előírásokat nem kell alkalmazni. A segítő kutyát alkalmazó személy szájkosár nélkül alkalmazhatja a segítő kutyát.
...
A rendelet pontosan leírja a segítőkutyák vizsgáztatásának feltételeit, követelményeit és módját...
A rendelet hatálybalépését megelőzően terápiás kutyának kiképzett kutya terápiás kutyaként 2010. december 31-ét követően a rendelet szerinti eredményes vizsga megléte esetén alkalmazható.
A rendeletet a hatálybalépését megelőzően segítő kutyává kiképzett kutyára és gazdára is alkalmazni kell (eddig kiképzett vakvezető és mozgássérült-segítő kutyák).

Ajánlott linkek:

Hallókutyákra vonatkozó passzus az önkormányzati rendeletben

Kutyával az Emberért Alapítvány

Hogyan jelez a hallókutya? - kisfilmek