Chili

Chili az ország első vizsgázott hangjelző kutyája

Apricot színű, középtermetű uszkár. A megtévesztő külső igencsak "csípős" belsőt takar, amolyan latinos vérmérsékletű (temperamentumos). Mindent energikusan, nagy hévvel, lelkesen csinál, de nem gondolkozás nélkül! Legyen szó sétáról, futásról, jelzésről vagy egy trükkről. Karakán kis pasi, aki mindig tudja, hogy mit akar, és azt hogyan lehet elérni - segítséggel vagy anélkül.

Szeret dolgozni, segíteni -  a hangok jelzésén túl, pl. ha leesik az ásványvíz kupakja, pénzérme, ceruza vagy bármi egyéb kérés nélkül jön, felveszi, nekem adja majd visszafekszik aludni vagy folytatja azt amit eredetileg csinált - mindig meglepődök rajta, hogy mennyire nem a jutalomért dolgozik. A nevetésnek vagy egy nagy simókának is éppúgy tud örülni, mint a labdának. Sokszor csak "tőle tudom meg", hogy kiesett/leesett valami. A legmélyebb álmából bármikor képes felpattanni, ha megcsörren a telefon vagy csak szólok neki.

Nemcsak fizikai, hanem szellemi kihívásokat is igényel. Imád tanulni, akár egy újabb segítőkutyás feladatot vagy csak egy trükköt. Nagyon jó klikkeres kutya, akinél tényleg látszik, hogy forognak azok a kis fogaskerekek (Gácsi Márta).

A labda mindenek felett áll, a tesóm szerint neki labda van az agya helyén..., de ha az épp nincs kéznél, akkor a frizbi, bot, de akár egy üres palack is megteszi.

Kóstolgatjuk az agility-t ami elég nehéz egy ilyen habitusú kutyával. Márti, Borcsa és Csipi gazdija tette fel a legjobb kérdést: el kell dönteni, hogy a pályán hangjelző kutya vagy agilitys. Egyenlőre nem tudom megmondani, hogy a mi párosunknak mennyire egyeztethető össze az agilitys és a segítőkutyás lét.

Chili hatása rám:

Chili fenekestül felforgatta az életemet. Amíg nem ismertem, azt gondoltam, hogy Bogyóval meg a könyveimmel teljes az életem. Aztán kiderült, hogy hát nem egészen, lehet ennél még jobb is...

Nagyon zárkózott, bizalmatlan voltam, nem jártam sehova, az önbizalmam, önértékelésem nagyon alacsony szinten volt. Enyhe depresszió.
Az Alapítványhoz kapcsolódó emberek eleve olyanok, akik elfogadóak a mássággal szemben, ők segítettek magamra találni, néhányan a barátaim lettek. Rájöttem, hogy van érzékem, tehetségem a kutyákhoz és a kutyakiképzéshez, ezért elvégeztem az OKJ-s Habilitációs kutyakiképző tanfolyamot, valamint a kisállat fizioterápiás (kutya gyógytornász) tanfolyamot.

A kutyával való rendszeres edzések (frizbi+agility) illetve a kutya kapcsán fellépő nehézségek pl. a biztonsági őr belémköt, a metróban az utasok megbámulnak minket, megkérdezik, hogy minek nekem kutya, az arcomba kukucskálnak alulról, hogy vak vagyok-e és még sorolhatnám. Mindezek segítenek abban, hogy egyre jobban kiálljak magamért. A bemutatók kapcsán nagy falat törtem át a bemutatók tartásával, mert mindig zavart, bizonytalan vagyok, ha sok ember előtt kell megszólalnom, beszélnem. Mindezek összességében növelték/növelik az önbizalmamat, beszédesebb lettem. Egyre jobban nyitok az emberek felé, újra járok társaságba. Kezdem az emberek iránt a rég elveszett bizalmamat újból visszanyerni/felépíteni. 

Tényleg sokat változtam. Ezt a változást igazából azok vették/veszik észre akik Chili előtt is ismertek már engem. 

Utólag is nagyon örülök, hogy az átadási folyamat legmélyebb hullámvölgyénél nem adtam fel, akartam a változást.

Ahogy nem lehetek elég hálás a Sorsnak, hogy az utamba vetette Bogyót, ugyanúgy nem lehetek elég hálás Chiliért. Köszönöm, hogy vagy nekem.

Chili kisfilmek, YouTube csatorna - trükkök, jelzések, kisfilmek - https://www.youtube.com/user/hangjelzokutya