2013. március 6., szerda

Ügyintézős napot tartottunk... (1 nyelviskola, 1 Alle, 2 Gyámhivatal)

Először elkísértük (mármint én meg a kutyus) Anikót az egyik nyelviskolába, ahol a TÁMOP 2.1.2 projekt keretében tanul majd németet. Bementünk, hogy a tesó aláírja a papírokat, megkösse a felnőttképzési szerződést. Úgy 5 perc elteltével vették észre Chilit. Jaj, kutya! Megnézték, mosolyogtak egy sort, majd folytatták a munkájukat. :)

...


A jelentkezők 90.000 Ft támogatást kapnak, a projektben résztvevő tanfolyamok díjának 98-95% megtéríti az állam, a fennmaradó 2-5%-ot kell a jelentkezőnek kifizetnie (pl. Anikónak 4400 forintot). Informatikai és idegen nyelvi képzésekre lehet jelentkezni. A jelentkezés nagyon egyszrű, online működik, regisztrálni kell, megadni az adatainkat, majd az e-mail címünk visszaigazolása után máris rendelkezésre áll ez az összeg. A listából ki kell választani, hogy mely képzésre szeretnénk jelentkezni (csak oda lehet ahol van még szabad hely).
Még annyi, hogy csak az vehet részt, aki 18. életévét betöltötte, s aki nem vesz részt a kiválasztott képzés idején államilag vagy az Európai Unió által támogatott idegen nyelvi és/vagy informatikai képzésben, illetve államilag finanszírozott köz- és felsőoktatásban.

...

Ezután elmentünk a XI. kerületbe, a Karinthy Frigyes utca 1-3. alá, hogy leadjuk a papírokat a mozgássérültek közlekedési kedvezményével kapcsolatban. A kormanyhivatal.hu szerint ezt az ügytípust itt kell intézni. Ehhez képest a portán kiderült, hogy 3 hónapja elköltöztek és mi vagyunk a sokadik érdeklődő, akik ott kereseik a Szociális és Gyámhivatalt. Kaptunk egy új címet, telefonszámot. (Most Munkaügyi Központként működik.)

Ha már ott jártunk, akkor közeli Alle-ba bementünk ebédelni. Viki már kitaposta az utat Plüskével meg Basával, így a biztonsági őrök közül egyet se láttam, egy se jött oda, hogy na, mi a hézag? (A Westendben kiordibálják az embert, alpári stílusban közlik, hogy jó lenne ha lekopnál a kutyával, ha mégsem mész el akkor szorosan a nyomodban követnek...) Na, a lényeg, hogy egyedül egy nénike kérdezte mérgesen, hogy "nem tudjuk, hogy ide nem lehet kutyát behozni?!" A tesó megvonta a vállát, és mondta neki, hogy de ez segítőkutya, majd mentünk tovább. Egy-két meglepődött tekinteten kívűl tényleg semmi gond nem volt. 

Aztán vissza Pestre, a Visegrádi utca 49. szám alá. A volt (?) Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság épületében a 3. emeleten intézik a mozgássérültek gépkocsiszerzési támogatásával kapcsolatos ügyeket.
A portán kihajolt az őr, megnézte a kutyát, majd megmondta hogy pontosan hova is kell menni. A liftnél már állt egy hölgy, aki beszállt a liftbe, mi is utána. Erre ő kiszállt, mondván, hogy étel van a szatyorjában, ő  nem fog velünk együtt utazni a kutyával. És nem érti, hogy miért nem mi szállunk ki? Mert hogy ő itt dolgozik. 

Na, erre mit lehet mondani? A kutya látványa biztos összefertőzi a szatyorban levő kajáját...

Benyitottunk a megadott ajtón, a hölgy teljesen korrektül kezelte a helyzetet, hellyel kínált minket, majd tette a dolgát. Chili szó nélkül lefeküdt a földre; az ügyintéző átnézte a papírokat, majd elmondta, hogy elég nagy a káosz, rossz az adatlap, s neki nem is kell annyi papír/irat, mint ami a honlapon szerepel (pl. visszaadta a közüzemi számlát a befizetett csekkel, a kéthavi bankszámla kivonatot).
Adott egy igazolást, hogy átvette a papírokat, majd csak júniusban döntenek, hogy megkapom-e a támogatást vagy sem.

Ez a példa is azt mutatja, hogy az egyes hatóságok között nem megfelelő az összhang, nincs meg az emberek kellő tájékoztatása sem, hiszen az állami honlapon 3 hónapja elalvult információk szerepelnek.

...A súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló 102/2011. (VI.29.) számú Kormányrendelet 2. § a., és h., pontjában meghatározottak értelmében a súlyos mozgáskorlátozott személyek, értelmi fogyatékosok, autisták, látás-, valamint hallási fogyatékosok jogosultak a támogatásra.
Új vagy használt autóra lehet igényelni az állami támogatást. Új autó esetében 900.000 Ft támogatást adnak, de csak 2 típus közül lehet választani: Suzuki Swift 1.2 vagy Suzuki SX4. Többféle fizetési konstrukció közül lehet választani. 
Használt autó esetében 600.000 Ft a támogatás mértéke, az önerő a vételár 25%.
Mindkét esetben a támogatást kizárólag finanszírozási (kölcsön) szerződés megkötésével lehet érvényesíteni.

2013. Március 31. a  leadási határidő!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése