2012. október 7., vasárnap

Siketek Világnapja - Budapest - bemutató

Az idei országosan kiemelt rendezvényt szeptember 29-én, Budapesten tartották, mert idén 105. évfordulóját ünnepli a szervezet. A két ünnep alkalmából számos színes programmal várták a hallássérülteket.Viki, mint Ella nevelőszülője, Ellával, Viki Anyukája, valamint jómagam Chilivel képviseltük az Alapítványt. Jelen esetben a részvételünk elsődleges célja az volt, hogy gazdát találjunk Ellának, aki már befejezte "tanulmányait", átadási szakaszba került. Másrészt megismertetni a hallássérültekkel a hangjelző kutyát. 

Egy nem túl forgalmas, de nem is eldugott helyen kaptunk egy asztalt, itt ütöttünk tábort. Szórólapoztunk,  meg lehetett ismerkedni Chilivel és Ellával, válaszoltunk a kérdésekre, a gyerkőcöket pedig kifestőkkel vártuk. 10 órától 18-ig maradtunk, mindvégig nagy érdeklődés kísért minket, főleg a gyerekek részéről. Egy fél órás bemutatót is tartottunk. 


Végre volt alkalmam használni berozsdásodott jelnyelv tudásomat is - olyan sokat vagyok hallók között - mint az angol vagy bármelyik más idegen nyelv, ez is elfelejtődik, ha nincs gyakorolva. Két gyerek segített nekem, ha valami olyat akartam mondani, aminek a jelére már nem emlékeztem. 

...

Remélem volt/lesz olyan érdeklődő a rendezvényen, akivel hamarosan a pályán fogok találkozni. :)

Számomra a legelgondolkoztatóbb pillanat egy család beszélgetése volt, ahol a két szülő siket, a gyerekek viszont hallók. A gyerek kérlelte a szüleit, hogy "de Anya jó lenne neked ez a kutya, mert akkor nem kéne mindig az öledben tartanod a telefont, nem kéne nekem szaladgálni helyetted". Az Anyuka viszont nem szeretne, mert "nincs időm erre".

Érdekességképpen:

A leggyakoribb okok arra, hogy miért mondtak nemet a hangjelzőkutyáért való jelentkezésre - közvetve Ellára:
- "nincs időm levinni sétálni", "nincs időm még vele is foglalkozni"
- "csúnya"
- "nagyon jó lenne, de szerintem kínzás kutyát bérházban tartani"

Hát igen, a kutya nem tudja a WC-ben elintézni a dolgát, és neki is szüksége van mozgásra, levegőre stb.  Ella nem egy óriási kutya, nincs akkora mozgásigénye, mint mondjuk Chilinek, de ettől még ő is szeret (és kell is neki) futkározni, frizbizni. 

A csúnyaság egy segítőkutya esetében mellékes tényező nem? A tudását kellene értékelni, mérlegelni, nem azt, hogy hogyan néz ki. Nem csak egy "sima" kutyát adunk át, hanem egy speciálisan képzett kutyát.Kutyát bérházban tartani -  a segítőkutya, csak akkor tud segíteni, ha mindig a gazdája közelében lehet. Talán az udvarról rohanjon be jelezni, amikor pl. megcsörren a telefon?

...

Tény, hogy amikor már benne van az ember a segítőkutya programban, azaz amikor már együtt él a kutyával, akkor tudja meg igazán, hogy mit is jelent, mennyi időt vesz el stb.

Sokan azt hiszem félnek az ismeretlentől, valószínűnek tartom, hogy akik eleve elutasítóak, azoknak vagy soha nem volt kutyájuk vagy rossz élményük, illetőleg téves elképzelésük van a kutyáról (pl. minden bokorban megáll pisilni).

...

Chili a Sztár: többen úgy jöttek oda hozzám, hogy "ugye te vagy az, aki benne volt a TV-ben?" vagy "jaj, ez a kutya volt a TV-ben/újságban!". Készült számos közös fotó is...:)

A Duna Tv Akadálytalanul című műsorában október 14-én leszünk láthatóak, a riportban többek közt szó lesz Chiliről, a hangjelzőkutyák képzéséről, az Alapítványról.

...

Ezúton köszönöm a Vikinek, Annának, Józsinak a részvételt, a hathatós közreműködést, fuvart, kávét miegyebet, a kutyáknak, hogy vannak, valamint Harhai Andreának, hogy ott lehettünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése