2012. október 14., vasárnap

Három óra frizbizés, majd séta a Dunánál

Egyik nap még gyönyörű napsütéses idő volt, ma viszont egyértelműen beköszöntött az ősz. Szitált az eső, ködbe burkolózott a város. Már nagyon kellett az eső ennek a poros, kopott Budapestnek, végre nemcsak a naptárból látni, hogy ősz van - a természet kezdi visszanyerni a színét.

Kb. három órát frizbiztünk, majd sétáltunk egyet a Duna mentén. Chili, ha engedném mindhárom órát végigfrizbizné. Míg én gyakorolom a dobásokat, addig nem kis energiámba kerül helyben maradásra bírni. Már az is megfordult a fejemben, hogy legközelebb viszek egy kampót és kikötöm a pórázt. Ugyanis pár perc helybenmaradás után nagyon leleményesen egyre közelebb kúszik hozzám, míg egyszercsak azt nem látom, hogy "kirobban" a hátam mögül, szalad a korongért. :)
(Chilinél a hőmérséklet csökkenésével nő a teljesítőképesség, néhány hete, sőt napja 5-10 dobás után pár perc szünet következett.)Közhely, de ugye a dobástechnikád akkor lesz jó, ha minél többet gyakorolod. Most hogy már több korongom van, jóval élvezetesebb lett a gyakorlás. Felváltva gyakorlok kutyával és kutya nélkül.

Kutya nélkül a következőket szoktam gyakorolni:
- bemelegítésképpen csuklógyakorlatok frizbivel
- előbb gurítok párat, majd dobok pár hosszút (ilyenkor csak arra figyelek, hogy egy irányba dobjak, minél több korongot)
- gyakorlom a különböző dobásfajtákat
- előveszem a titkos fegyveremet, egy összehajtogatható kajatartó zsákot, mellyel több dolgot is lehet csinálni: beletalálni, eltalálni vagy éppen mögé dobni stb. Mikor milyen kedvem van...:)
A célzásom - kutya nélkül, 20-25 méterről - még nem az igazi, de már fejlődök, hiszen egy 1-1,5x1-1,5 méteres kockán belül egyre közelebb esnek egymáshoz a korongok, néhányszor sikerül egymásra halmoznom. Szóval most azt a célt tűztem ki magam elé, hogy minden korongommal be szeretnék találni a fentebb említett "zsákba", igaz nem 20 méterről... hanem csak 5 m.

Jó, hát lehetne ezt tovább fokozni, pl. kimérni a pálya hosszát, bólyákkal jelölni a távolságokat, célt, de sajnos erre már nem futja.
...

Sok kutyás, nem kutyás sétál keresztül a képzeletbeli pályán, vagy halad el mellette. Ráadásul a sövényen túl van egy kutyafuttató is, általában mindig van bent 2-3 kutya.  Mindez szerintem nem baj, sőt!, javítja a munkafegyelmet, hozzászokik a kutya, hogy a körülmények ellenére is csak a korongra figyeljen, hisz a versenyeken is számos zavaró tényező van. 

DE! Vannak akik szerint a kutyáknak kötelező bemutatkozniuk egymásnak. Amint meglátnak, tudatosan letérnek a sétálóútról és jönnek oda hozzánk, mert ugye a kutyáknak meg kell ismerkedniük. Én meg udvariasan megmondom, hogy bocsánat, de most gyakorolunk, most nem alkalmas. Erre rámnéz, hogy "hehehe, gyakorlás, ahha". És sértődve elhúzza a csíkot. Mi van???

Szerintem egyértelmű a szitu: körülöttem korongok hevernek, Chili épp hozza a korongot, vagy minden idegszálával várja a következőt, engem figyel, rá se néz a másik kutyára. Illetve ha azt már nagyon ráhúzták, akkor hajlamos elejteni a korongot és kezdetét veszi a szaglászás. Igen, kéretik megérteni, hogy ilyenkor nem alkalmas!

...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése