2012. április 15., vasárnap

Az új Szabálysértési törvény

Az új Szabálysértési törvény (2012. II. tv.) holnap, április 16-án lép életbe. Eszerint a vakvezető és a mozgássérült segítő kutya kivételével a többi segítő kutyával nem lehet szájkosár és póráz nélkül tömegközlekedésen utazni, illetőleg bemenni boltba, fürdőbe vagy játszótérre. 
A Segítőkutya rendelet  (27/2009 SZMM. (XII. 3.)) szerint erre megvan a jogosultságunk. Pontosabban volt, mert a törvény magasabb szintű, mint a rendelet.

2012. évi II. tv. 193. § 
(1) Aki a felügyelete alatt álló kutyát
a) a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja,
b) természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen - a vadászkutya kivételével - póráz nélkül elengedi, vagy kóborolni hagyja,
c) szájkosár és póráz nélkül közforgalmú közlekedési eszközön - vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével - szállítja,
d) élelmiszer-elárusító üzletbe, közfürdő területére vagy játszótérre - vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével - beenged, illetőleg bevisz, szabálysértést követ el.
(2) Aki harapós kutyáját nem zárt helyen tartja, vagy nem helyez el a ház (lakás) bejáratán a harapós kutyára utaló megfelelő figyelmeztető táblát, szabálysértést követ el.
(3) Az (1) és (2) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a közterület-felügyelő, természeti és védett természeti területen a természetvédelmi őr, helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr is szabhat ki helyszíni bírságot.

Szóval ha elkap a közterület-felügyelő miszerint a megkülönböztető jelzéssel ellátott, speciálisan képzett, önálló életviteletemet segítő kutyámmal a boltba vásárolok vagy éppen a játszótéren játszom vele, akkor több ezer forintos bírságot kapok, elzárásra vagy  közmunkára, ítélnek!
Lásd: 7. § (1) A szabálysértés miatt alkalmazható büntetések: a) a szabálysértési elzárás, b) a pénzbírság, c) a közérdekű munka.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

ez most komoly? a hallássérült képviselő felé nem lehet jelezni a problémát? remélem a SINOSZ tesz vmit....

Névtelen írta...

vicces lesz amikor a rendőrkutya kergeti a bünözőt a közterületen és a közterületfelügyelő feltartja a rendőrt, hogy jól megbirásgolhassa...

Megjegyzés küldése