2012. március 18., vasárnap

Hallóból hallássérült - Válaszok a diáklány kérdéseire I.

A diáklány kérdéseire adott válaszaim, saját tapasztalataim alapján. 

1. a hallásom már sosem fog javulni?
Erre nem tudok kielégítően válaszolni. A 30-45 dB tartó hallásveszteség már középsúlyosnak számít. Valószínűleg beáll erre a szintre, ha most kapsz készüléket, akkor nem fog egy ideig romlani. Készülékkel a letapadt hallóidegek újra működésbe lendülnek, lehet hogy, némi javulást is fogsz érezni. De ettől még hordani kell majd a készüléket.

2. mi okozhatta a gondot?
Nagyon sok olyan hallássérültet ismerek akiknél középfülgyulladás illetve annak nem megfelelő kezelése miatt csökkent a hallásuk. Valamint nem vették észre időben a halláscsökkenésedet.

3. ha már 13 évesen megfelelő ellátásban részesültem volna, akkor talán nem is tartanék?
Ha már akkor csinálnak hallásmérést, kaptál volna készüléket akkor jobb lett volna. De attól még nem múlt volna el teljesen a csökkenés. Valószínűleg idővel tovább csökkent, egészen a mostani szintig. Ez nem betegség, hanem állapot, amivel együtt kell tudni élni.

4. a hallás vizsgálat után rögtön megkapom a készüléket?
A mérés után, a hallásgörbe alapján az audiológus választ készüléket. Már vannak olyan típusok, amihez nem kell minta alapján vett illeszték, hanem csak egy un. harang alakú illeszték - ez egységes. Mivel neked kicsi a halláscsökkenésed, valószínűleg ilyet kapsz. A helyszínen beállítjátok a készüléket,  majd próbahordás lesz. Kb. 1-2 hétig nálad lehet. Nem kérhetnek ezért előleget, ez a lehetőség ingyen jár nekünk, de egy papírt alá kell írni. Ha nem tetszik a készülék, akkor mondd meg és próbálj meg egy másikat. Többféle márka létezik, azon belül több típus, mindegyiknek kissé más a hangzásvilága, azt csak te tudod megállapítani, hogy neked melyik a kellemesebb. 

+1 Miután kaptál a szalonban egy készüléket és tetszik is a hangja, akkor csinálniuk kell készülékkel együtt egy kontroll hallásvizsgálatot (a néma szobában). Ha nem csinálják meg, akkor se ha kéred, akkor felejtsd el őket!

+1 Hallásvizsgálat: akkor kell jelezni a kezeddel, amikor először meghallod a hangot. Nem amikor már hangosan hallod.

5. nem lesz minden sokkal hangosabb? mert ha valaki előttem áll és ketten, hárman együtt beszélgetünk, akkor nincs gond. az órán és társasában, zajos helyen nem értem meg néha, hogy mit mondanak. nem érzem úgy, hogy készülék kéne, hiszen most is hallok, csak a megértés okoz gondot és kiabálok.
Biztos, hogy kell készülék. Érteni kell. Ha nem elég erős a jel, akkor az agyad nem tudja feldolgozni, hogy mit is hallott. Többek közt a kiabálás tipikus jele a halláscsökkenésnek. Azért kiabálsz, mert akkor hallod meg a saját hangod. Ha normál hangerővel beszélsz, akkor nem hallod. Ugye így van? De ezzel semmi baj nincs, ez teljesen normális a mi esetünkben. Ezért kell a készülék. Nem hangosabb lesz, hanem a hiányzó részt kapod viszza. Képzelj egy papírlapot, amiből kitéptek egy darabot. A csonkított papír a mostani hallásod. Ha a kitépett darabot visszarakjuk, akkor ugye újra egész lesz a papír. A kitépett darab meg a hallókészülék.
Az a készülék/beállítás nem is jó, ha minden túl hangos. Akkor jó, ha érted amit mondanak neked.

+1 A hallókészülékkel való hallásnak van egy tanulási ideje. Nem úgy történik, hogy megkapod és minden szuper (bár van ilyen is). Mivel az agyunkkal hallunk, neki kell megszoknia. Türelmesnek kell majd lenned. Ez általában pár hét, de lehet több hónap is. Nekem kb. 2 hónap mire teljesen rááll az agyam az új hangásvilágra. Ezért is fontos, hogy ki az aki beállítja majd a készülékedet. Ezért a legjobb az, ha nem audiológus, hanem akusztikus állítja be.

6. milyen időközönként kell újra hallás vizsgálatra menni?
Új készüléknél, amikor megkaptad a véglegest  - 1 hónap után kell menni, utána már elég fél évente, évente kontroll.

7. a készüléket bárhol csináltatom, mindenhol 50 és 100 ezres nagyságrendű összeget fognak mondani?
Mindegy, hogy hol kapod. TB által meghatározott áron vannak. Vannak teljesen és részben támogatott és nem támogatott készülékek. A bennük levő technikától függ az ára. Többnyire lehet részletben is fizetni, 3 részben.

8. Ön melyik fajta készüléket ajánlja, mint kezdő hallókészülékesnek? Én a fül mögöttire gondoltam, mert még nem volt soha készülékem és azt gondolom, hogy elég törékeny, érzékeny eszközök ezek. jobb, ha valami stabil eszközt kapok először.
Ezek nem törékenyek, hacsak nem valaki direkt össze nem töri, rálépnek stb. 7 év a kihordási ideje, addig bírnia kell a strapát! :) A fül mögöttit talán egyszerűbb kezelni, ugyanakkor kissé feltűnő. A hallójáratiaket meg kell tanulni berakni, kivenni, kisebb elem kell bele, hamarabb lemerülnek. Viszont alig venni észre.

9. ha tönkremegy a tb a javíttatást állja?
A TB 1 év garanciát ad, de néhány szalon még plusz garanciaévet biztosít. De a minőségi készülékekre (én a PHONAK-ra esküszöm) nem jellemző, hogy elromoljanak. Én még soha nem voltam azért szervízben mert elromlott a készülékem. Csak éves karbantartás, portalanítás miatt.

10. ott kell lennem a készülék beállításánál, minden egyes hang eserében, vagy ezek már előre beállított eszközök és nekem csak fel kell próbálni és kész is?
Nélküled nem tudják beállítani! Egy kábelt kapcsolnak majd a készülékhez,  a számítógépen egy program segítségével állítják be. A hallásmérés alapján a megfelelő értékekre beállítják, majd kérdéseket fognak feltenni. Milyennek érzi? Hangos? Halk? stb.
Mondj el mindent, hogy mit érzel!! Ez nagyon fontos, mert a visszajelzéseid alapján állítják be. Pl. visszhangzik, olyan mintha egy csőben beszélnék, olyan mintha meg lennék fázva, sípol, nem értek semmit, nagyon mélyek a hangok, nagyon magasak a hangok, túl vékonyak a hangok, zavar a háttérzaj, legyen a beszéd hangosabb, a háttér  halkabb stb.

Miután optimálisnak tűnik, csinálniuk kell készülékkel a füledben egy kontroll hallásmérést. Ez fogja mutatni, hogy tényleg jól hallasz-e vele.

Ha hazamentél, suliba stb. legyen nálad egy papír és toll és írd le a tapasztalataidat pár szóban. Lehetőleg minnél több helyzetben próbáld ki: utcán, forgalomban, buszon, kérj meg valakit, hogy beszéljen hozzád a hátad mögött, melletted, mondjon olyan szavakat ami könnyen félreérthető (hét, lép, két, négy stb.), TV nézés, telefonálás.

A leírtakat vidd el a szakemberhez és ez alapján fogja tudni, hogy mit kell még állítania. Akár 2 naponta is visszamehetsz. A te érdeked, ne hagyd magad!

Általában 3-4 alkalom kell a megközelítőleg a jó beállításhoz, de van amikor elsőre sikerül belőni. Addig kell menni, amíg azt nem mondod, hogy oké, ezt meg tudom szokni. Ezután ahogy korábban is írtam hagyni kell időt magadnak, hogy megszokd.

Ha minden oké, sikerült beállítani, akkor vedd meg a készüléket.

Még lásd a 4. kérdésnél válasz.

11. nem vagyok túl tájékozott a biológiában, de a fülnek van egy természetes tisztulási folyamata, ha készülék folyton a fülemben van, akkor ezt megakadályozom? akkor azért fülmosásra el kell járni?
Kicsit jobban fog zsírosodni a füled. De nem kell emiatt fülmosásra járni. Ha nagyon zsírosodna a füled, akkor nagyon jó minőségű fülpiszkálóval óvatosan, nem túl mélyen időnként ki kell tisztítani a fület. Nedves fülpiszkálót, törülközőt, fület vízzel kimosni stb szigorúan tilos!!! A víz csak kárt okoz a fülnek, mert ha benne marad és berakod a készüléket, akkor be tud rohadni. Ezért fürdés, hajmosás után jól ki kel rázogatni (ugrálni fél lábon, fejet oldalra hajtva) a vizet a fülből.

12. én nem külső alapján döntök emberekről, igyekszem megismerni őket, és segíteni. bár sosem találkoztam még már hallássérülttel. milyen tapasztalatai vannak a halló világban? gondolok itt olyanra, hogy megnézik önt ha valahova megy, ha állás interjúira jelentkezik a készülék látványa miatt elutasítják?
Ezzel kapcsolatban  nincsennek jó híreim. Nagy fokú a diszkrimináció, a társadalmi elutasítottság. Ezzel nem tudok mit kezdeni, én ugye már így születtem, megszoktam. Igen, meg szoktak nézni, de nem érdekel. Ha téged ez nagyon zavarna, akkor válassz hallójárati készüléket, vagy a fül mögöttit harang alakú illesztékkel. Nagyinak is olyan van és  tényleg nem venni észre, nagyon diszkrét.

Ne érezd magad amiatt kevesebbnek, mert mások hülyék. Ha barátok, társak fordulnak el emiatt tőled, akkor ők a bunkók. Találd meg azt a társaságot, munkát stb. akik szeretnek, amit te is szívesen csinálsz, ahol jól érzed magad stb. Fontos hogy legyen valami olyan hobbid stb. ami örömet ad neked. Nekem a kutya nagyon sokat segít.

Nekem csak amiatt szokott problémáim az állásinterjún, mert nem tudok telefonálni. 

13. milyen javaslatai/tanácsai vannak számomra a készülékkel, viseléssel, tisztítással kapcsolatban?
Készüléket rendszeresen kell hordani, nem ér semmit, ha csak időnként rakod be. Reggel amikor felkelsz az legyen az első, hogy berakod. Ha jó a készülék egy idő után el is fogod felejteni, hogy ott van. Azt szokták mondani, hogy akkor jó, hogyha készülékkel együtt akarsz pl. fürödni menni..:)))
Este, lefekvés előtt kell kivenni.

A készülék néha sípolhat a fülben. Ha csak 1-1x mert hozzá értél, az nem baj, de ha tartósan, percekig sípol akkor vagy az illesztékkel, vagy a készülékkel van baj.

A készülék nem vízálló! Fürdésnél, zuhanyozásnál ki kell venni, víztől védeni kell. Már kapható cseppálló, ami bírja az extrém párát, nyári zivatart, nem lesz baja pár csepptől. (Nekem is ilyen van.) Nem kell tisztítani, max. néha egy puha ronggyal áttörölni.

Venned kell majd egy páramentesítő dobozt, meg bele tablettát (hallókészülék szalonban). Használaton kívűl ebben érdemes tárolni a készüléket.

Mindig legyen nálad tartalék elem!! Legyen itt-ott 1-1 levél elem (pl. mindegyik táskában amit használsz). Fél évi adagot szoktam venni. Készüléktől függ, de általában egy elem 1-1,5 hétig bírja. Mielőtt lemerülne a készülék pittyeg 1-2-őt, majd fél óra múlva elmegy a hang. Ne aggódj, észre fogod venni, hogy mikor merült le.

Az illesztéket a készülékről levéve, langyos vízzel kell megmosni, ha párás akkor csőtisztító pumpával tisztítani.

14. hogy működik az illeszték mintavétel?
Erről írtam egy cikket: Milyen a jó fülilleszték?

15. hogy történik a készülék választás?
Normál esetben az audiológus vagy akusztikus a hallásmérés, beszélgetés, életmód, kor, anyagi helyzet alapján választ egy készüléket. Sajnos a "kezdőket" szeretik becsapni, rájuk tukmálnak olyan készüléket, amit egyébként nem vennének meg.
Ismétlem, jogunk van a próbahordáshoz. Nem fizetethetnek meg veled előleget! Ha ilyet kérnek, akkor utasítsd el.

Van már mintás készülék, illetve vidám színesek is, nemcsak az unalmas beige szín. Nekem pl. átlátszó. :)

Lásd még 4. és 10. kérdésre adott válaszokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése