2012. február 13., hétfő

Tippek Ruff Wear Bark'n Boots (kutya)cipő használatához - frissítve

Kb. 4 hónapja használjuk a cipőt, azóta felgyülemlett tapasztalataimat szeretném megosztani veletek.
Eleinte megszenvedtem vele, többször lecsúszott a cipő, elhagyta futás közben, vagy sántikált benne. 

Hogyan add rá?

Mielőtt ráadnád ellenőrizd, hogy a karmok rendben vannak-e, a talppárnák épek, nincsen bennük tüske, kavics, egyéb idegen tárgy! Ha túl hosszúak a karmok, akkor le kell vágni, különben nagy fájdalmat fog okozni a cipő viselése.  A rendesen kopott karom sosem ér teljes felületével a talajra.

Miután felhúztad a cipőt a mancsára, hagyd hogy álljon benne, ráhelyezze a testsúlyát, azaz felvegye a neki legkényelmesebb pozíciót (értelemszerűen a vibram feliratnak pont középen kell lennie).

A tépőzárat a lehető legszorosabbra kell meghúzni, nem kell félni, nem fogsz elszorítani semmit. A képen is látszik, hogy az alsó része eláll. Akkor jó, ha nem tudod lehúzni a cipőt a mancsáról.

Amire nagyon-nagyon kell figyelni! Még véletlenül se maradjon ki a mellső lábakon az első ujj (farkaskarom)!!!TIPP

Azoknál a kutyusoknál, akiknek a mérettáblázat alapján az xxs is kicsi, illetve azoknál a fajtáknál, amelyek eleve rövidszőrűek vagy mint az uszkárnál, ahol leborotválják a szőrt fennáll a veszélye, hogy leesik, lecsúszik a cipő.

A Ruff Wear gyárt zoknit is (hazánkban is kapható), de minek vegyem meg, ha házilag is "elkészíthető"? A hiányzó pár nélküli bokazoknikat használtam fel. Egész egyszerűen ráhúztam a kutya lábára, majd a cipőt és megjelöltem, hogy hol kell levágni.
Nyilván az így kapott zokni kicsit bő lesz, ezért úgy hajtom vissza, hogy felül legyen a "fölösleg". Alul kell kényelmesebbnek, simábbnak lennie.


Hogyan szoktasd hozzá?

Mindenképp nyugodt helyen, saját, megszokott környezetében kell elkezdeni. Nem szabad elsietni, erőltetni, fontos a fokozatosságot betartani, különben egy életre megutálja!
Ne nevesd ki! Sajnos én sem bírtam megállni, de szerencsére Chilinek a nevetés olyan mint a jutalomfalat - megerősítés. Viszont a sértődős kutyáknál inkább kerülni kell... Szóval először csak 1 cipőt adj rá, sétálgasson benne, szokja meg, hogy van valami a lábán, ami ráadásul nem jön le. Egyszerűbb feladatot kérni (pacsi, szia, ül, fekszik), a cél, hogy ne a cipőre, hanem a rád figyeljen, kellemes élményt kapcsoljon a cipőhöz. Aztán jöhet a 2.  Ezután 10-15 perc szünet, majd a 3. és 4.
Ha kissé furcsán, de megy benne, akkor nagy dicséret és el lehet rakni.

Mint az emberi cipőnél, ennél is el kell telnie egy kis időnek, míg "betörik". Azaz nem szabad vele rögtön 10 km sétálni. Eleinte csak a lakásban /udvaron fél óra, aztán egészségügyi sétához, aztán egyre nagyobb távolságokhoz. 

Séta a cipőben

Ha nem a megszokott módon megy benne, esetleg sántikál vagy egyik mancsát nem akarja lerakni, akkor valami fájdalmat okoz neki. Ellenőrizd, hogy nincs-e kint a farkaskarma, egyenesen áll-e a cipő, nem került-e bele kavics.

Ettől függetlenül is időnként érdemes ellenőrizni, hogy a tépőzárak nem lazultak-e meg, jól áll-e cipő, nem-e hagyta el valamelyiket.

+1 TIPP

Télen legyen nálad egy kis törülköző is, mert ha véletlenül elhagyja a cipőjét vagy szándékosan leveszed, akkor mielőtt újra felrakod töröld szárazra, ügyelve arra, hogy ne maradjon a talppárnák között hó.

Amúgy kapható magasított szárú, polárbéléses, kifejezetten téli cipő is, csak azt hazánkban nem forgalmazzák ill. nem tudom hol lehet kapni.
Cipő nyoma a hóban.
 


7 megjegyzés:

Névtelen írta...

nagyon aktuális a bejegyzésed nekem. remélem, még a héten megjönnek a cipők, mert ebben a havas-fagyos időben nem tudjuk a megszokott sétánkat megtenni.

úgy tervezem, hogy Borcsa egész évben hordani fogja pl futáshoz és bizonyos terepen sétához is.

ő már kétszer vágta el a tappancsát, most a napokban a nővérem vizslája is elvágta....

Ysani írta...

Az utóbbi két hétben sokan megállítottak az utcán, hogy hol vettem, mi a véleményem róla, a kutya szereti-e stb. illetve te is írtad, hogy rendeltél. Ezért gondoltam, hogy akkor összedobok egy leírást, remélem hasznos és nem hagytam ki semmit. :)

Névtelen írta...

és nem néztek furán? itt még a kutyaruha is nagy szám. igaz, kis falu.

Ysani írta...

Nem igazán, meglepő módon többnyire "elismerő"-en nézik. A másik, hogy nagyon nehezen, de már kezdem megszokni, hogy ha a hámban van Chili akkor úgyis mindenki minket néz (pontosabban vizsgál). De említhetném a haltit vagy a kettős pórázt, a ruha vagy a cipő ehhez képest semmi. Olyannyira, hogy a halti miatt egyszer egy néni táskával fenyegetőzött, hogy vegyem le, mert ez állatkínzás.

Andi írta...

Ilyen cipő - a magasszárú is - elvben van nálunk. Azért elvben, mert olyan drága, hogy csak akkor szerezzük be, ha kell valakinek. De van sokkal olcsóbb vászon is, olyan, amilyet a szánhúzó kutyák hordanak.

Névtelen írta...

Szia!
Én is egy éve használom ezt a márkát, mert az én kutyámnak nagyon kopik a körme, és nagyon nagy fájdalomtól óvja meg ez a cipő. Sajnos még csak téli szett van - bár az is erősen elhasználódott, de szeretnék venni nyárit is. Sajnos, ahol tavaly előtt megrendeltem, már nem találom a kínálatban. Hol lehet beszerezni? Nagyon nagy szüksége van rá a blökimnek.
Válaszodat előre is köszönöm!

Ysani írta...

Szia,

szupereb.hu - e-mail vagy telefonon kérdezz rá, mert a honlapon nincs, de kérésre beszerzik. Mondd meg, hogy Zsani, a Chili blog szerzője ajánlotta őket, tudni fogják.

Megjegyzés küldése