2012. január 7., szombat

Szerintetek a kutyafuttató mire való?

Szerintetek a kutyafuttató mire való? Kutyák közösségi klubja, játszótér vagy csak kutya-wc?

Mindegy, hogy hány óra van, hány éves a kutya vagy épp a gazdája - bejönnek, addig sétálgatnak a kutyával amíg az nem végez a dolgával, majd a potyadék felszedése nélkül elmennek. Néha még a pórázt se veszik le.
Szegény kutyus meg jönne Chilivel játszani, epekedve nézi a labdánkat, de sajnos neki nem lehet...

...

Bejön a gazda a kutyussal, abból a célból, hogy "kicsit mozogjon a drága" (magyarázza nekem), de pár perc elteltével egyre egyértelműbb, hogy ez csak a fel-alá való sétálgatást jelenti. A gazda leül olvasni a padra, vagy telefonál, esetleg céltalanul körbe-körbe sétál. Labdát vagy egyéb játékot nem hoznak, de még ez se lenne baj, hisz a futtató tele van botnak is jó letört faágakkal, de nem.
Ha fogékony a gazdi, szívesen elmagyarázom, Chilivel és a kutyájával is megmutatom, hogy mennyi mindenre jó egy kis labda (közben a kutyája odavan a gyönyörűségtől, hogy kapott egy labdát), látszólag lelkesen egyetért, de mikor legközelebb találkozunk semmi változás nincs.

...Chili az átlagnál kicsit nagyobb hévvel játékba hívja a másik a kutyát, elkezdenek élvezettel futkározni, erre a gazda rémüldözni kezd, hogy "jaj, jaj megtámadja a kutyámat!". Nem hiszem el, hogy amióta megvan a kutyája, soha nem látta még, hogy hívják egymást játékba...
...

3-4 hónapos vizsla-labrador kölyök. Akárhányszor találkozunk a futtatóban, ha több kutya is van egyszerre, akkor is mindig kinézi magának Chilit, nekiszalad, felágaskodik rá, szőrét harapdálja stb., a baj az, hogy nem érti Chili jeleit. Chili eleinte elég sokáig tűrte a kölyök rohamait, de mostmár egyre hamarább és egyre határozottabban lereagálja. A kölyök nem érdekli, engedelmesen ül előttem, várja, hogy eldobjam a labdát A gazdájának már többször finoman elmondtam, hogy vigye arrébb a kutyáját, értse meg, hogy ha az egyik jelez, hogy neki ez már sok, terhes, akkor nem kell továbbfeszíteni a húrt. Esetleg kölyökoviba kéne járni. Erre csak gúnyosan mosolyog rám. Annyira nem érti a csaj, hogy ha már benn vannak vagy látom, hogy jönnek, akkor inkább elmegyünk.

...

Megállnak a kerítésnél, toporogva várják, hogy menjünk már ki (de nem szólnak). Oké, én megértő vagyok... feltételezem, hogy biztos azért nem akarnak bejönni, mert a kutya tüzel vagy agresszív stb. Amikor látják, hogy a kapu felé tartunk, akkor ők is jönnek oda. És a poén az, hogy jóformán a kapu előtt megállnak. Ha gond van a kutyámmal, akkor miért a kapunál kell még jobban bestresszelni? Így orrba-szájba kapják egymást, persze, hogy kitámad (mármint nem Chili, hanem a másik).

... 

Szerencsére azért néha találkozom "játékos" vagy tapasztalt kutyásokkal is.

Előzmény: Mit lehet csinálni egy kutyafuttatóban?

5 megjegyzés:

Pöttyösök írta...

Ez elég szomorúan hangzik. Vannak gazdik, akiket kicsit sem érdekel, hogy jobban megismerjék saját kutyájukat, és megértsék a jelzéseit :(

Mi gyakran járunk a futtatóra, ami egy 40x40m -es bekerített hely egy kb. 4-5x akkora zöld területen, így mindenki elfér. A legtöbb kutya jófej, a gazdik labdáznak a kutyájukkal, vagy hagyják, bátorítják, hogy a többi kutyával játsszon. Kisebbek-nagyobbak, fiatalabbak-idősebbek egyaránt megfordulnak ott, változatos a társaság :D

Ysani írta...

Nagyon irigyellek titeket! Olyan jó lenne, ha valami pozitív irányba elmozdulna (magyarán fejlődne) a hazai kutyatartási kultúra. De ehhez előbb a fejekben kell megtörténnie a változásnak.

Pöttyösök írta...

Igen, ez teljesen így van.
Pécsett jónéhány futtató van, hallottam már olyat, hogy valahol gyakoriak a verekedések, máshol meg szinte állandó a kennelköhögés.
Az otthagyott kutyapiszok természetesen mindenhol általános, hiába van a közelben több szemetes :(((

Itt előfordul, hogy valaki kicsit bátortalanabbul lézeng a kutyájával a bekerített helyen, mire egyik-másik gazdi kihívja, hogy nyugodtan jöjjön ki, engedje a kutyáját a többihez. Tavaly épült a futtató, most már ott a tábla, hogy a park többi részén csak "szájkosárral és pórázon" sétáltatható kutya... Hiába nagy a futtató, ha pl. hétvégén összegyűlik 10-15 kutya, kell nekik a nagyobb hely. Ilyenkor lehet reménykedni, hogy az ember megússza bünti nélkül.

Ysani írta...

Azt szoktam csinálni, hogy éjszaka elengedem a körbekerített füves-fás-homokos játszótéren, hogy fussa ki magát. Úristen, az a féktelen futás amit akkor levág, az a kaján vigyor ami a képén van... Ilyenkor könyörtelenül kihasználom a lehetőséget, miszerint segítőkutya bevihető. Viszont arra nagyon odafigyelek, hogy még kint elvégezze a dolgát és a homokba ne menjen be. Idővel persze kiderült, hogy mások is beviszik éjfélkor a kutyát... de szomorúan állapítom meg, hogy sz@rik felvenni az ürüléket.

Névtelen írta...

Nálunk az elfogadott viselkedés, amit 95% be is tart, hogy találkozásnál mindenki pórázra veszi a kutyát és megkérdezzük, játszanak-e. ha új kutya jön a futira, akkor is mindenki megfogja a kutyáját és az illető vagy beszáll a buliba, vagy elsétál.

kivétel mindenhol van, épp ma egy behívhatatlan bigli teszetosza gazdával. de ezek mellett is örülök, hogy többé nem kell Pécsett sétálnunk.

Megjegyzés küldése