2012. január 6., péntek

Mit lehet csinálni egy kutyafuttatóban?

Chilivel minden reggel 1 - 1,5 h órát töltök futtatóban, mert a közvetlen közelünkben nincs parkos, erdős rész ahol szabadon futkározhatna. A körülkerített, viszonylag jól karbantartott, inkább hosszúkás, mint széles futiban számos kutya és gazda viselkedését volt/van alkalmam megfigyelni.

Ebben a bejegyzésben a mi kutyafuttatós menetrendünket szeretném ismertetni (holnap meg arról írok, hogy miket tapasztalok a többi gazda részéről). Ez a verzió természetesen nem egyik napról a másikra alakult ki, hanem az elmúlt 8 hónap alatt gyúrtam össze - ahogy egyre jobban megismertem a kutyát, mozgásigényét, kitartását, határait - úgy változott a koncepció. A kiképzők Márta, Rita, Barbara és Rita tanácsait beleépítettem.
Jelenleg ez a 1 - 1,5 óra optimális mértékben lefárasztja a kutyát, a jó kezdés az egész napot meghatározza. (Késő délután a lakásban is van még egy fél órás labdázás, focizás. A két másik séta kb. 20-30 perces.)

Amint az utcán felszólításra elvégezte a kis és nagy dolgokat megyünk a futtatóba. Kvázi jutalom. A kapu előtt meg kell állnia (nem rohanhat be), kinyitom, bemegyek, majd jöhetsz.

1) Még pórázon  - ha nincs bent másik kutya, akkor szigorú lábnál követés, kis kör balra, jobbra, egyenesen.
2) Leveszem a pórázt és szabadon követésben körözünk. (Ez a pár perces közjáték nem elsősorban a lábnál követés gyakorlására van, hanem arra, hogy megértse a futi nem egyenlő az "ereszd el a hajammal".) Ha ezt is szépen megcsinálta, akkor dobom csak el a labdát.
3) 10-20 perc intenzív labdázás, majd kész,vége - elrakom a zsebembe.
4) A szabadon követés tényleges gyakorlása, menetközben ültetés, fektetés, behívás, beülés, előreküldés, apport stb. Közben jutifalat, simogatás a dicséret.
5) E szakasz lezárásaként, főjutalomként egy bot vagy egy másik (!) labda, kong bármit dobok el és ezt hozza-viszi újabb 10-20 percen keresztül. Kész, vége - és lerakom a botot pl.  egy padra.
6) Trükkök gyakorlása: Körbe, hátra, szia, örül, hangot, szlalom, át, kukucs stb. Itt felváltva labdával, jutifalattal, simogatással dicsérek. (Az adott feladat nehézségi fokától függ.)
7) 5-10 perc labdázás, majd kész, vége.

Kapu előtt leül, rácsatolom a pórázt, kinyitom a kaput, kilépek, majd jöhetsz-re jöhet ő is.

A labdázást/botozást sosem akkor hagyom abba, amikor elfárad, hanem pont a csúcson. Maga a labdázás/botozás sem szimplán csak abból áll, hogy én eldobom, ő meg visszahozza. 
Hanem váltogatom az elengedés módját:
- szabályos apportozás labdával (lábnál ül, én eldobom, rámnéz, majd mehetsz, elszalad a labdáért, majd szorosan leül elém)
- mögém (szemben áll, a vezényszóra futva megkerül, előreszalad) - amikor nagyjából a bal lábamhoz ér, akkor dobom el a labdát
- eldobom, de addig nem mehet utána, míg nem hallja, hogy mehetsz 
- eldobom, nem -et mondok, ekkor én megyek a labdáért 

Időnként meg amikor épp rohan a labdáért gyorsan elbújok pl. egy fa mögé, neki meg meg kell keresnie. Ha megtalált, akkor nagyon megdicsérem - ennek célja, hogy játék  közben is figyeljen rám.

Ha egy másik kutya bejön a futtatóba, akkor amíg bejönnek magamhoz hívom, majd mehetsz-el elengedem a másikkal játszani. Amíg el nem mennek, addig általában nincs közös gyakorlás, se labdázás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése