2012. január 11., szerda

Chili szeme, foga, lába

Ma 16h órára kaptunk időpontot az állatorvosokhoz (külön egy szemészhez is), hogy 
  • megnézze a jobb szemét - mert krémállagú, zöldes váladék jön belőle, reggelre összetapadt szőrrel ébred, hunyorít,
  • leszedjék a fogkövet - mert fogköves, 
  • és megröntgenezzék a lábát - már nyár óta terhelés közben időnként sántít rá. 

Barbarával  (Chili kiképzője) közösen mentünk el, hogy segítsen a kommunikációban és a kutya helyes tartásában, megfogásában - mint tudjátok érzékeny a kis lelkem, hajlamos a hisztire.

Eleinte csak az hittük, hogy csak elbódítják, s úgy fél óra alatt túl is leszünk rajta. Be is hívtak minket, elmondták, hogy a szemével kezdik,  aztán a fogát megcsinálják, majd megröntgenezik. Ja, és mindezt altatásban. Úgy két óra múlva menjünk érte... hűű erről nem volt szó, a doki legelőször is bódítást mondott.

Elsoroltuk a panaszokat, a doki is megvizsgálta a jobb első lábát, de nyújtás hatására nem volt egyértelmű, hogy fáj-e vagy sem. 

Elköszöntem a kutyától és elmentünk. Nehéz volt otthagyni. 

Addig beültünk egy pizzériázóba vacsorázni, beszélgetni, lelkizni egy sort.

Visszaérve a dokik felemás hírekkel szolgáltak, a lábának rtg. alapján semmi baja. A fogkövet leszedték. 
A szemész orvos elmondta, hogy a jobb szeme nagyon rossz állapotban van, lemérték a könnytermelését, alacsony. Idegen test nincs benne. Valószínűleg tüszős kötőhártyagyulladás. Az alsó szemhéj is duzzadt, fájdalmas. 1 hétig el van tiltva minden aktív tevékenységtől, széltől, melegtől stb. Séta csak rövid egészségügyi lehet. Két szemcseppet kaptunk, az egyikből naponta 6x, a másikból naponta 3x kell cseppenteni. Most nem kell a szemét kimosni, csak a váladékot letörölni.
Egy hét múlva kell visszamenni, meglátjuk, hogy reagál-e a kezelésre vagy sem. Ha nem, akkor szteroidos szemcseppet kell majd használni, ami összehúzza a gyulladást, és szövetmintát is vesznek amit elküldenek szövettanra. Azt nem tudta megmondani, hogy mi okozta, lehet idegen test, ami mondjuk magától ugyan kijött, de fertőzött volt vagy baktérium, de genetika is állhat a háttérben. Erre rákérdeztem a futtatóra, miszerint pont egy irodaház építkezésével szemben van. Igen, lehet az onnan szálló beton, vas stb. pora, mindez keveredik a futtató amúgy se higiénikus földjével, ami meg a száraz idő miatt futkározás közben simán belemegy az ott tartózkodók szemébe. 
Azt mondta még, hogy ne aggódjunk, ettől nem fog megvakulni, csak nagyon lassan, nehezen gyógyítható.

Hazaérve pisilt egyet, aztán amint feljöttünk első dolga az volt, hogy a Bogyótól örökölt királynői puffon kényelembe helyezte magát. Innen átraktam a kanapéra magam mellé, betakartam egy pléddel, hogy halljam, ha nyöszög vagy baj van.
Mi lesz egy hétig azt nem tudom... egy hiperke (by T.-Sz. Márti) kutyának, akinek a mozgás a lételeme?! 

3 megjegyzés:

Pöttyösök írta...

Mihamarábbi gyógyulást kívánunk!

(Biztatásként írom, hogy túl fogjátok élni! Milka is egy izgő-mozgó energiagombóc, de sikerült már túlélnünk 2 műtétet követő hosszas felépülést. Az interaktív játékok egész jól lefoglalták, persze, amikor nem érezte jól magát, inkább ő is pihenőre fogta. Valószínűleg Chili is lazítani fog kicsit.)

Névtelen írta...

egy hét.... hét nap-hét új trükk?

lakásban is lehet frizbizni és labdázni :)

jobbulást Chilinek, neked pedig kitartás :)

Ysani írta...

Ez a hét az agymunkáról fog szólni, az biztos. Azt kihagytam, hogy a doki elmondta, hogy az is lassítja a gyógyulást, hogy meleg van a lakásban, megy a fűtés, mert ez is nagy mértékben szárítja a szemet. Bár nálunk csak 21-22 fok van, de ettől még nyilván nem párás a levegő.

Köszönöm a tippeket, a kérdés költői volt...:) Igen, én is ilyenekre gondoltam, hogy a ritkán vagy régen gyakorolt trükköket leporoljuk, a jobb lábamnál követést továbbfejlesszük, bójázás meg miegyéb. A 101 kutyatrükkös könyvből már nem nagyon van olyan amit ne tudna vagy nekem nem tetszik. Meg elővesszem még a klikkert és tök értelmetlennek tűnő feladatokat csinálok vele (pl. papírlapon tartsa ott csak a bal lábát).

Megjegyzés küldése