2011. december 8., csütörtök

Rögzített akadályok többféle használata

A Szent István Park melletti kutyafuttató viszonylag szűk, hosszúkás részén 4 akadály van egymás mögött. Mindegyik akadály fix, rögzített, közel a kerítéshez. (A szlalomot nem építettem be a sorrendbe, a 2. és 3. képen a tappancs-akadály mögött látható.) A gazdi fantáziájára van bízva, hogy az adott helyzetből mennyit hoz ki. Íme néhány ötlet:
A képen látható akadály a zónás akadály leegyszerűsített változata, 3 féle módon lehet kihasználni, és itt helyszűke miatt 4 irányból lehet megközelíteni. Ez a típusú akadály nagyon jó a kutya-gazda közötti kapcsolat erősítésére, ugyanis ennél a kutyának nagyon kell figyelnie arra, hogy mit is akar a gazdi, főleg ha nagy lendülettel szalad. Chili nagyon szereti előre kitalálni a feladatot, ugrás (hopp) helyet legtöbbször kúszni szeretne. Érdemes néha ezt is kipróbálni: nagyjából a palánk előtt lábnál leültetjük, majd szó nélkül elindulunk az akadály felé, s ha azt látjuk, hogy felmenne, akkor a jól időzített pillanatban (azaz még a palánk előtt) rászólunk - mindezt megállás nélkül. A lényeg az, hogy velünk együtt fusson, figyeljen ránk.

A vezényszavak értelemszerűen eltérőek lehetnek, én a kézjelek mellett, ezeket használom:
Fel: valamelyik irányból végigszalad a zónás akadályon (vagy palánkon).  
Kúszik: kukacban végigszalad - ez esetben az akadály alatt átszalad.
Hopp: szemből felugrik az "asztalra".
Akadály: ugró akadály átugrása.
Tovább akadály: előreküldéssel ugró akadály átugrása.

Ezen a képen jól látni, hogy két érdekesebb rész van, ahol a mi fordulásunkat, időben való kézváltásunkat tudjuk gyakorolni: 2-ről továbbküldjük 3-ra, kézváltás  majd 4-es. Aztán az 5-ös, palánkon való átszaladás, kézváltás, majd beküldeni az asztal alá (6.), majd ahogy kijött belőle a másik oldalon dobjuk is a labdát! De lehet folytatni is: pl. 6-os után 2. majd 3. stb.


Ez esetben nem a palánk előtt kezdünk, hanem az ugróakadálynál (1.). A palánkot pedig mindhárom módon kihasználjuk, és az asztal tetején fejezzük be. Ez a kombináció - menet közben- már egy haladóbb szintű fejben illetve előre gondolkodást, kézváltást igényel, ezért szeretem gyakorolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése