2011. október 8., szombat

Terápiás kutya jogai (?)

A Pöttyösök blog szerzője (sajnos a nevedet nem tudom, bocsi) a Hallókutya szállítása vonaton c. bejegyzésem kapcsán az alábbi kérdést tette fel: "Ezek szerint mi is utazhatunk IC vonaton kutyajegy nélkül?" Sajnos a válasz nem. Terápiás kutyával csak "közművelődési, oktatási, szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményben" lehet tartózkodni, minden egyéb esetben az adott szervezet, társaság belső szabályzata az irányadó.

A habilitációs kutyakiképző tanfolyam kapcsán amúgy sokszor előjött ez a kérdéskör, hogy miért csak ilyen kevés jog illeti meg őket, hiszen a terápiás kutyák is magasan képzettek, sikeres vizsga esetén igazolvánnyal rendelkeznek és egy aktívan dolgozó kutyus komoly, teljes értékű munkát végez.  Állítólag folynak tárgyalások arról, hogy ők is több kedvezményt kaphassanak. Bár azzal egyetértek, hogy terápiás igazolvánnyal rendelkező, de passzív azaz nem dolgozó kutyus ne kaphasson kedvezményt, mert akkor boldog-boldogtalan levizsgáztatná a kutyáját, rengeteg visszaélés lenne belőle. Így is sok kutya nyakában látni a vöröskeresztet, rákérdezés után kiderül, hogy csak a BKV-s ellenőrök megtévesztésére szolgál.

"A Fot. 7/A. § (1) bekezdésében meghatározott, a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása érdekében a gazda és a kiképző (a továbbiakban együtt: segítő kutyát alkalmazó személy) jogosult a - (2) bekezdés szerinti kivétellel - segítő kutyával tartózkodni és a segítő kutyát használni a lakosság elől elzárt területek kivételével a Fot. 4. § f) pontja szerinti közszolgáltatást nyújtó szerv, intézmény, szolgáltató területén és egyéb, mindenki számára nyitva álló létesítményben (területen), így különösen
a) közforgalmú tömegközlekedési eszközön,
b) üzletben, ideértve az élelmiszert árusító üzletet és a vendéglátó üzletet is,
c) bevásárlóközpontban,
d) piacon,
e) vásáron,
f) szálláshelyen,
g) játszótéren,
h) közművelődési, oktatási, szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményben,
i) közfürdő területén,
j) állatkertben,
k) közterületen.
(2) Terápiás kutyával tartózkodni és terápiás kutyát használni a lakosság elől elzárt területek kivételével az (1) bekezdés h ) pontja szerinti intézményben lehet."

3 megjegyzés:

Márti írta...

nagyon leegyszerűsítve akkor kap egy kutya kedvezményt(utazási,belépési),amikor dolgozik.
igazából logikus is, mert míg a hallókutya egész nap szolgálatban van, a terápiás nem.

ha belegondolunk, ez reális, mert az átlag terápiás kutya nem részesül olyan közlekedési és általános viselkedési képzésben,mint a többi segítőkutya féle. (nem kevésbé képzettek, csak máshogy. pl a terápiás vizsgának nem része a "plázázás")

Pöttyösök írta...

Sejtettem, hogy így van. A "dolgozó kutya" szempontból teljesen megértem. Annyi kivételt tehetnének, hogyha a vizsgázott páros csak tömegközlekedéssel juthat el a munkahelyére, akkor kapjon kedvezményt, mert a munka önkéntes, és egy kutyát szállítani nem kis költség. És itt a rendszeresen dolgozó kutyákra gondolok, mert nem mindegyik gazdi rendelkezik autóval. Ilyen eset is előfordulhat.
Itt lehet azzal érvelni, hogy aki nem tudja, ne csinálja. De aki szeretné, csak pont emiatt korlátozottak a lehetőségei?
(Lilla)

Ysani írta...

Lilla, teljesen egyetértek veled. Valószínűleg nem jól fejeztem ki magam a bejegyzésben, de én is azt gondolom, hogy minimum az utazási kedvezmény járna.

A másik lehetőség esetleg az lehetne, hogy a segítőkutyák I. körös vizsgájához hasonlóan a terápiás vizsgába is építsék be a megbízhatósági (alapengedelmesség és közlekedésbiztonság) tesztet.

(Halkan jegyzem meg, hogy a teszt egyszerűsített változatát a városi kutyákkal is megcsináltatnám... sőt kötelezővé tenném.)

Nagyon remélem, hogy sikerül majd ezt is elérni egyszer, ha hallok erről újabb infót, akkor majd írok róla.

Megjegyzés küldése