2011. október 13., csütörtök

Saját vakvezető kutyát kapott a vak kutya

Amikor Opal megérkezett, hogy ő legyen Graham Waspe új vakvezető kutyája miután a korábbi kutya nyugdíjba ment, csak Grahamről kellett gondoskodnia. De mióta Edward is megvakult, Opalnak mindkettőjükre vigyáznia kell.
A 60 éves Graham Waspe két egymástól független balesetben vakult meg, és mindössze egyik szemére lát, arra is nagyon korlátozottan. Amikor vakvezető kutyája, Edward, szemén zöld hályog keletkezett, majd elvesztette látását mert a hályogot már nem lehetett megoperálni, a gyengén látó férfi kétségbeesett, azt gondolván, hogy el kell búcsúznia barátjától, aki má6 6 éve hűséges társa volt.

„A feleségem és én sírtunk, amikor meghallottuk, hogy Edwardnak zöld hályog van a szemén és a szemeit el kell távolítani, de elszántak voltunk, hogy megtartsuk és továbbra is gondozhassuk”, mondta el Mr Waspe. Nem tudta volna elviselni, hogy elválasszák hűséges barátjától, így kapott egy új vakvezető kutyát, aki immár mindkettőjükről gondoskodik.

„Opal sokkal gyorsabban érkezett, mint ahogy vártuk, mert sajnálatos módon Stowmarket környékén meghalt néhány ember, akiknek fiatal vakvezető kutyáik voltak” – mondta Mr Waspe.

„November 12-én kaptuk meg Opalt, és 16-án kezdett Grahammel tréningezni, december elején pedig már meg is kapták a képesítést” – tette hozzá Mr Waspe felesége.

Graham elmondta: „Opal mindkettőnkkel nagyszerűen viselkedik. Nem is tudom mit tennénk nélküle”
Így hát az új kutya, Opal, nem csak a gazdáját segíti a mindennapi feladatok elvégzésében, de Edwardnak is segít boldogulni. Vakvezető kutyaként segíti a családja minkét nem látó tagját, és a két kutya igazán kedveli egymást.

„Miután elvesztette látását tavaly októberben, hihetetlenül jól alkalmazkodott a helyzethez. Ő és Opal nagyon gyengédek egymással, és nagyon szeretnek együtt heverészni.”

Annak ellenére, hogy nem lát, a 8 éves Edward, aki egyébként teljesen egészséges, nem mutatta még jelét sem annak, hogy visszavenne a tempójából. Míg őt jól ismerik az iskolákban és a közösségben Suffolk környékén, Opal most szerez hírnevet magának, mivel a gazdáik beszédeket tartanak a Vakvezető Kutyák jótékonysági szervezetéről, ezeknek a különleges kutyáknak a képzéséről, és arról a hihetetlen módszerről és képességről, ahogy gazdáikat segítik.


Forrás:

3 megjegyzés:

Márti írta...

Ez tényleg működik, még profi képzés nélkül is. Csipika is köztem és Borcsa között mozog a séták alatt. Egyedül nehezebb lenne vele.

Pöttyösök írta...

Milyen megható! :)
Sokkal többet tudnak a kutyák, mint ami megtanítható nekik. Együttérzés, szeretet, segítőkészség csak néhány nemes erényeik közül, melyekkel fajtársaikat és az embert is képesek támogatni, útjukon vezetni.

Márti írta...

Azt hiszem a kutyák ereje éppen abban van, hogy nem tesznek különbséget. Nem sajnálkoznak a vakságon, sem más sérülésen.
Csipire mindig nagy "jaaaaajjjj...."ban törnek ki az emberek, mikor megtudják a helyzetét, de nem kell sajnálni, teljes életet él. :)

Megjegyzés küldése