2011. október 19., szerda

Chili és Clafouits.


Clafouitst, azaz francia gyümölcsös lepényt sütöttem (már sokadszorra) Stahl Judit receptje alapján. A lakásban terjengtek a sütőből kiáradó ínycsiklandozó illatok, már tűkön ülve vártam, hogy leteljen végre az a 30 perc.
Chilit viszont egyáltalán nem érdekelte, békésen aludt a Bogyótól örökölt puffján. Végre letelt a megadott idő! A szokott módon jelzett nekem, odavezetett a főzőórához, erre jutalmul többször is eldobtam neki a labdát. Amikor kinyitottam a sütő ajtaját, titkon azt vártam, hogy na, na! majd most beleszagol, de még csak oda se nézett... Csak a labdát szuggerálta. Hát, ez az igazi élelem megtagadás!

A képek alapján biztos többen is követelnétek a receptet, ezért bemásolom:

Clafoutis
  • 30 dkg magozott cseresznye, (befőtt is lehet)
  • 2 evőkanál cseresznyepálinka
  • 6 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 10 dkg finomliszt
  • 1 púpos kávéskanál sütőpor
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 dl tej

1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kivajazunk egy 24 cm átmérőjű, 4 cm magas peremű gyümölcstortaformát.
2. A friss cseresznyét, vagy az alaposan lecsöpögtetett cseresznyebefőttet beleszórjuk a tortaformába, és összekeverjük a pálinkával. Ezután a tészta összes hozzávalóját, a tojásoktól és a cukortól kezdve a reszelt citromhéjon, a vaníliarúd kikapargatott belsején, a liszten és a sütőporon át a tejszínig meg a tejig, simára keverjük a turmixgépben.
3. A csomómentes tésztát egyenletes rétegben a cseresznyére öntjük, és a süteményt 30 perc alatt megsütjük. Melegen tálaljuk, mert csak frissen jó igazán, és a tetejét szórjuk meg fahéjas porcukorral: ettől még izgalmasabb az íze.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése