2011. október 15., szombat

AKC's Canine Good Citizen - AKC Kutyajó állampolgár

Kutyás sportok után kutattam a neten, amikor ilyen-olyan úton rátaláltam az AKC (American Kennel Club) honlapján Canine Good Citizen (továbbiakban CGC) programra.
A program 1989-ben indult, célja, hogy elismerje, jutalmazza azokat a kutyákat, akik otthon és közösségben is jól viselkednek és ezt egy vizsgán be is bizonyítják. Két részből áll: egy nyilatkozat aláírásából, és egy 10 lépésből álló tesztből. Minden kutya, aki átmegy vizsgán kap egy tanúsítványt az American Kennel Clubtól.
A vizsga nem kötelező, bárki megcsinálhatja. Bármilyen fajtájú, korú kutyával lehet a vizsgára jelentkezni. Az erre való felkészülés amolyan alapozó képzés, a honlapon is kiemelik, hogy amint a gazdik elkezdenek dolgozni a kutyájukkal, felfedezik a képzés előnyeit, illetve a közös munka örömét illetve az egyre szorosabb kötődést. Miután megcsinálták a CGC tesztet, és kedvet kaptak a további közös munkához, akkor továbbléphetnek engedelmesség, agility, nyomkövető, illetve egyéb ágazatok felé. Véleményem szerint ez a vizsga sokkal életszerűbb, mint nálunk a BH vizsga. Nem tudom nálunk hányan mennének el egy ehhez hasonló felkészítő kurzusra+vizsgára, hogy bizonyítsa az ő kutyája igenis teljes jogú kutyapolgár!

A nyilatkozat

Én vagyok a felelős a kutyám egészségügyi állapotáért. Ezek a következők:
• rendszeres állatorvosi ellátás, beleértve kivizsgálásokat és vakcinázást,
• megfelelő táplálkozás, mindig tiszta, friss ívóvíz,
• napi testmozgás, rendszeres fürdetés és ápolás.

Én vagyok a felelős a kutya biztonságáért.
• Mindig odafigyelek a kutyára séta közben, amikor kell rövid pórázra veszem.
• Biztosítom, hogy a kutya valamilyen formában azonosítható legyen, ha szükséges (biléta, tetoválás, vagy mikrochip azonosító).
• Kiemelten figyelek, ha a kutya és gyerekek vannak együtt.

Nem engedem a kutyámnak, hogy zavarjon másokat.
• Nem engedem, hogy a kutyám átfusson a szomszédba...
• Nem engedem a kutyámnak, hogy kellemetlenséget okozzon, másokat zavarjon, felugráljon, ugasson a járdán, szállodában stb.
• Összeszedem a kutyapiszkot bárhol is vagyok.

Én vagyok a felelős a kutya életminőségéért.
• Tudomásul veszem, hogy alapképzést előnyös minden kutya számára.
• Adok kutyámnak figyelmet és játékidőt.
• Tudomásul veszem, hogy egy kutya tartása kötelezettséggel, idővel és gondoskodással jár.

A teszt1. teszt: Idegen barátságos fogadása
A kutya barátságosan fogadja-e az idegen közeledését a gazda felé egy mindennapos szituációban? Az értékelő odamegy a pároshoz, köszönti a gazdát, kezet ráznak, közben figyelmen kívül hagyja a kutyát. A kutyának közömbösnek kell lennie, egyhelyben maradnia, nem mutathat haragot, féltékenységet, félénkséget. 

2. vizsgálat: Nyugodtan tűri-e simogatást? 
A kutya megengedi-e, hogy egy barátságos idegen megérintse? A kutya a gazda lábánál ül, az értékelő a kutya a fejét és a testét simogatja. A gazda az egész gyakorlat alatt beszélhet a kutyájához. A kutya nem húzódhat el miközben simogatják, nem mutathat félénkséget, vagy haragot. 

3. teszt: Külső megjelenés és ápolás 
A kutya megengedi-e hogy megvizsgálják? Például egy állatorvos, kutyakozmetikus, barát vagy a tulajdonos. Azt is mutatja, a tulajdonos  rendszeresen ellátja-e, gondoskodik-e róla, van-e felelősségérzete. Az értékelő ellenőrzi a kutyát, hogy tiszta és ápolt-e. A kutyának egészségesnek kell lennie (megfelelő testsúly, tiszta, éber stb.) A gazdi átadja az értékelőnek azt a fésűt vagy kefét amit általánosan használ, aki ezzel megfésüli a kutyust, megvizsgálja a fülét, majd finoman felemeli. A gazda beszélhet a kutyához, szóban megdicsérheti, bátoríthatja.

4. teszt: Séta laza pórázon 
A gazda megfelelően irányítja a kutyát? A kutya bármelyik oldalon mehet, nem kell tökéletesen igazodnia és nem kell leülnie, amikor a gazda megáll. Az értékelő adja az utasításokat: jobbra, balra kanyar, állj. A gazda beszélhet a kutyához, szóban dicsérhet, vezényszavakat adhat, de csak normál hangon.

5. teszt: Séta a tömegben 
A kutya kontroll alatt van, nyugodtan közlekedik a gyalogos forgalomban, nyilvános helyen. A kutya és a gazda legalább három személy között sétál. A kutya mutathat érdeklődést az idegenek felé, de továbbra is a gazdával kell mennie, nyugodtan, félénkség vagy agresszió nélkül. A gazda beszélhet a kutyához, szóban dicsérhet. A kutya nem ugorhat az emberekre, nem húzhatja a pórázt. 

6. teszt: Helyben maradás - fekve vagy ülve 
Ez a teszt azt nézi, hogy a kutya reagál-e a gazda parancsaira? A feladat előtt a hagyományos pórázt kicserélik egy hosszúra. A gazda leülteti vagy lefekteti, majd kb. 6 méterre eltávolodik. A kutyának meg kell értenie a vezényszót és helyben maradni. Eltarthat egy ésszerű ideig (ezt az értékelő határozza meg) és többször is kiadhatja a vezényszót mire megteszi a kutya amit a gazda kér. Az értékelő utasítja a gazdát, hogy mikor ültesse, mikor távolodjon el, mikor jöjjön vissza. 

7. tesz: Behívás
A kutya jön, ha hívják. A gazda elgyalogol 10 méterre a kutyától, szembefordul, majd hívja. A gazda bátoríthatja a kutya, hogy jöjjön. 

8. teszt: Reakció idegen kutyára
Ez a teszt azt mutatja, hogy a kutya is viselkednek udvariasan körül más kutyákkal. Két páros megközelítik egymást 20 méterről, megállnak, a gazdák kezet ráznak, köszönés, majd még 10 métert továbbmennek. A kutyák csak alkalmi érdeklődést mutathatnak egymás iránt, nem mutathat agressziót, nem ugorhat fel. 

9. teszt: Reakció figyelemelterelésre
Ez a teszt azt nézi, hogy a kutya biztos, hogy minden helyzetben kontroll alatt van-e. Az értékelő kiválaszt két zavaró dolgot. Például szék, láda elhúzása a kutya mögött, egy kocogó vagy egy mozgássérült mankóval halad a kutya felé stb. A kutya mutathat érdeklődést, kíváncsiságot, meglepődhet, de nem pánikolhat, nem futhat el, nem mutathat agressziót, nem ugathat. A gazda beszélhet a kutyához, bátoríthatja, szóban megdicsérheti. 

10. teszt: Elválás 
Ez a teszt azt nézi, hogy egy kutyát rá lehet-e bízni egy másik személyre, ha szükséges. A gazda átadja a kutyát az értékelőnek, majd 3 percre eltávolodik. Nem baj, ha pár lépést tesz a kutya, de nem ugathat, nyafoghat, nem mutathat az enyhe izgatottságnál vagy idegességnél többet. 

Hibák - kizárás
Jutalomfalat nem engedélyezett a vizsga során, sem játékok. 10. pont kivételével bármelyikben hibázik a kutya akkor kizárás. Minden hörgés, csípés, kapás, harapás, támadás kutya vagy személy ellen kizárással jár.

Megjegyzés: saját fordítás, esetleges hibákért nem vállalok felelősséget!

2 megjegyzés:

Eszter írta...

Honosíthatnánk!

Ysani írta...

Szerintem is!

Megjegyzés küldése