2011. április 21., csütörtök

Milyen a jó fülilleszték?

A fülilleszték vezeti a hangot a hallókészülékből a hallójáraton át a dobhártyához, így biztosítja az összeköttetést a készülék és a fül között.
Természetesen ezenkívül még rögzíti is a hallókészüléket a megfelelő pozícióban, valamint emeli a hallási komfortot és a készülék hangzásának minőségét. A helytelen illeszték az egyébként jól kiválasztott készüléket is képes használhatatlanná tenni. Az egyéni fülilleszték tökéletes záródást biztosít. Illesztéket 1 évente kell újat csinálni, kb. ennyi idő alatt érik el. Honnan lehet tudni, hogy itt az ideje a cserének? Sokat sípol (begerjed) a készülék, esetleg töredezett, kiszáradt, kényelmetlen a viselete. 

Különböző formájú illesztékek

Milyen a jó illeszték?

  • Viselete kényelmes mivel az illeszték viselője hallójáratának pontos mása kell hogy legyen, bizonyos hordási, illetve megszokási idő után tökéletesen kell illeszkednie, olyannyira, hogy a készülék tulajdonosa szinte észre se vegye. Anyaga lehet kemény és lágy akrilát, puha szilikon, polietilén, sőt, testmelegre lágyuló műanyag is. Be lehet vonni különböző, főleg az allergiás esetekben fontos védőréteggel is.
  • Kellemes hangzást biztosít ha lehet, hermetikusan zárjon, hiszen csak így akadályozható meg a "gerjedés", azaz sípolásmentesen kell a hangot vezetnie. Ugyanis ha nyílás marad a hallójárat fala és az illeszték között, az elektromos visszacsatolás következményeként megszüntethetetlen fütyülés teszi lehetetlenné a készülék viselését. Amennyiben a teljesen zárt hallójáratban nem tud kiegyenlítődni a nyomás és ezzel kényelmetlen teltségérzet keletkezik, lehetőség van különböző szellőzőfuratok készítésére, amelyek megfelelő kis méretben (0,8 mm-es átmérő alatt) nem befolyásolják a készülék teljesítményét.
  • Jó a hangminősége a követelményeknek megfelelő illeszték csökkenti a háttérzajokat, csökken a nyomás a hallójáratban, valamint a sziszegő mássalhangzók (c, f, sz) érthetősége javul. Az előbb említett szellőzőfuratok átmérőjétől és hosszától függően csökkenthető a mély hangok erősítése, vagy a hangvezető furat dobhártya felőli részének kürtszerű kialakításával jelentős magashang-kiemelés érhető el. Ma már az akusztikus szakemberek olyan nagy jelentőséget tulajdonítanak a megfelelő fülillesztéknek, hogy közepes vagy nagyobb halláscsökkenés esetén a készüléket is csak a már előzőleg elkészített illesztékkel szabad próbálni, és véglegesen illeszteni.  
Forrás: medsound.hu
Ha valamelyik pontnak nem felel meg az illesztékünk, akkor vissza kell menni oda, ahol a mintát levették és újat kell kérni. Az elsőt kell nekünk fizetni, a csere ingyenes. Volt eset, amikor nekem is csak harmadszorra sikerült elkészíteni a kényelmes illesztéket. Ne hagyjuk magunkat, mert ezt 1 éven keresztül minden nap fogjuk hordani!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése