2011. március 5., szombat

Siket ember nem kell?

Egy olyan újságcikket szeretnék Nektek ajánlani, mely tavaly augusztusban jelent meg, de mondanivalója nem évült el. A legtöbb hallássérült - köztük én is - átélte ugyanazt, amit Balogh Ákos Bálint. A siket srác álláskeresési küzdelmeiről Matalin Dóra írt Siket ember nem kell? című összefoglaló riportjában.

Részlet a cikkből:

"– A legutóbbi állásinterjúm tipikus volt. Egy informatikus-könyvtáros pozíciót pályáztam meg, be is hívtak interjúra. Elég sok kérdést kaptam, többek között arról is, milyen kedvezményeket tudnának igénybe venni utánam. Fél óra elteltével mégis azt közölték, hogy a könyvtárosi pultnál is kell dolgozni, ahol az olvasókkal is szükséges kommunikálni, ezért legnagyobb sajnálatukra nem tudnak alkalmazni. Ilyenkor felmerül bennem a kérdés; ha eleve tudták, hogy siket vagyok, miért hívtak be interjúra? – magyarázza. Azokon a helyeken, ahol megindokolták az elutasítást, szinte mindig ugyanazt mondták: a telefonálás nélkülözhetetlen a munkavégzéshez, ezért nem tudják alkalmazni.

Balogh Ákos Bálint szerint azonban inkább az álláskereséshez nélkülözhetetlen a telefon. – A fejvadászok, HR-esek zöme telefonon ad visszajelzést a pályázónak, így intézik az interjú időpont egyeztetését is. Egy siket már itt elbukik. Előfordult, hogy telefonon kerestek egy cégtől, a kedvesem vette fel, közölte, hogy Balogh Ákost hívta ezen a számon, aki hallássérült, de ő tolmácsolja a mondandóját. Volt olyan, hogy már itt megköszönték és lerakták – mondja."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése