2011. március 4., péntek

Hallókutyákra vonatkozó passzus az önkormányzati rendeletben

Vasárnap már írtam róla, hogy elmentünk Chilivel és Barbarával keresni egy közeli parkot, ahol el lehet engedni a kutyát játszani. Találtunk is egyet: a körülkerített parkban van játszótér, emellett pedig egy kutyafuttató is. A park bejáratánál nincs kiírva, hogy nem lehet kutyát bevinni. A futtatót borzalmas állapotban találtuk (nincs felszórva semmivel, csupa sár, teli kutyapiszokkal, jóérzésű ember oda biztosan nem viszi be a kutyusát - főleg a lakásban tartottakat nem), ezért a parkot választottuk játszani. 

Mivel nem voltunk egész biztosak benne, hogy a játszóteres, nagy parkba is be lehet-e vinni Chilit, ezért Mária tanácsára utánanéztem kerületünk az állattartás rendjéről szóló rendeletének:

"2. § (6) Jelző-eb: a hallássérültek segítését szolgálja, szükségességét szakorvosi igazolással kell bizonyítani."

"6. § (1) A vakvezető és jelző-eb kivételével nem szabad ebet beengedni, bevinni, illetve megtűrni:
a) vásárcsarnok, illetve piac területén,
b) egészségügyi intézmények területén, valamint kegyeleti helyen,
c) gyermek- és oktatási intézményekben, kivéve, ha azt nevelési vagy oktatási, demonstrációs célból az intézmény vezetője engedélyezi,
d) ügyfélforgalmat bonyolító középületekben,
e) szórakozóhelyeken,
f) vendéglátó üzemekben, üzletekben, helyiségekben,
g) parkokban, zöldterületen, ahol tábla tiltja.
(2) Az (1) bekezdés c) és d) pontja szerinti létesítményekbe, illetve területekre őrző-védő eb bevihető, amennyiben azt az ingatlan védelme szükségessé teszi."

Tehát a rendelet egyértelműen kimondja, hogy kerületünkben a hallókutyákat lényegében bárhova be lehet vinni, a fentebb említett parkba is.

Javaslom, hogy akinek van vagy lesz hallókutyája, az nézzen utána saját kerületének, városának stb. erre vonatkozó rendeletének, a 27/2009. (XII. 3.) SZMM Segítőkutyás rendelet mellett ezt is nyomtassa ki és mindig legyen nála.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése