2011. március 24., csütörtök

Hallókutya hámok

Vasárnap már írtam róla, hogy nem vagyok teljesen kibékülve Chili hámjával. Kedden meg is kérdeztem Barbarát, hogy nem-e lehetne másfajta anyagú vagy formájú hámot csináltatni. Azt a választ kaptam, hogy az Alapítványak szerződése van egy céggel a hámok készítésére, melyet egységes szabvány alapján készít el - így elvileg nincs lehetőség a módosításra.

Nekem több problémám is van a jelenlegi hámmal: nevetségesen kicsi, kevés információ helyezhető el rajta, ráadásul kissé merev és vastag felépítése miatt a kutyának (különösen a bundája miatt) csak kényelmetlenséget okoz. Többször is jól megrázza magát, hátha attól lejön... A hám tetején van egy fogantyú, ami kapaszkodóként vagy a kutya mozgatásában segít.

Véleményem szerint, a hámnak egyrészt kényelmesnek kell lennie, nem szabad zavarnia a kutyát a mozgásban, másrészt ránézve egyértelműnek kell lennie, hogy egy hallássérült-segítő kutyáról van szó. Gondoljunk a mozgássérült-segítő kutyákra vagy a vakvezetőkre - mindenki számára világos, hogy mi a kutya szerepe, kinek és miért segít.

A magyar,  hatályban levő Segítőkutyás rendelet az alábbit írja elő:

"2. § (2) A segítő kutyát megkülönböztető jelzéssel kell ellátni, amelyen a 3. § (1) bekezdés szerinti kutyát kiképző szervezet logójának szerepelnie kell."

Körbenéztem a neten, hogy a különböző külföldi segítőkutyás szervezetek milyen megkülönböztető jelzést használnak. A hallókutyák teljesen más kialakítású "öltözéket" kaptak, mint a mozgássérült-segítő vagy vakvezető társaik. Esőkabátra hajazó hámszerűséget (kabátkát?) hordanak. Általánosságban véve az élénk, fényes színek dominálnak (kék, sárga, narancssárga), mindegyiken szerepel rajta a jelzőkutya, hallókutya szó, némelyiknél a szervezet neve vagy logója, esetleg a hallássérültek nemzetközi jele: kék alapon fehér fül, egy csíkkal áthúzva.

Hearing Dogs for Deaf People (UK) :
 

Hearing Dogs for Deaf People New Zealand:


Hearing Dogs (Ausztrália):

Signalhunde (Svájc) :

Signalhund (Németország) :
Signalhund (Svédország):

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése