2011. február 6., vasárnap

Pihenés kutyánkkal I. - Magyar és angliai kutyabarát szállások

Gabó (a Tejtestvériség tagja) révén ma megtudtam, hogy a bikali Puchner Kastélyszálló fogad kutyával érkező vendégeket is, valamint azt is, hogy végre nálunk is beindult a nyugati mintán alapuló, magyar kutyabarát szállásokat összefogó oldal, igaz egyenlőre béta verzióban.

Még tavaly alaposan átnéztem a kutyabarát szállásokkal foglalkozó hazai és külföldi honlapokat, leírásokat, a jó kutyabarát szálló ismérveit és egyéb szakmai anyagokat.

A oldalak böngészése közben két lényeges különbséget fedeztem fel a szállásadók közt, melyre érdemes odafigyelni:
- az egyik csoportba azok a szállások tartoznak, ahol egy darab, max közepes méretű kutyus lehet a gazdival egy szobában, de nem viheti a szálloda éttermébe, közös helyiségekbe, + elég magas a felár (dog allowed) - jellemzően a nagy szállodaláncok sorolhatók ide
- a másik csoportba a állat/kutyabarát szállások (pet/dog friendly) tartoznak. Nincs méret meghatározva, 2-3 kutya vihető, a gazdik érkezéskor többnyire welcome ajándékot kapnak (pl. csont, takaró, kutyatál, jutalomfalat stb.), vagy van kifejezetten "kutyás szoba" (előre bekészített takaró, tálka, játék, kutyás könyv) is.

Azok a honlapok, ahol le is lehet foglalni a szállást úgy működnek, hogy a  szállásadók  egy bizonyos összegért regisztrálnak az adott honlapra, de senki sem ellenőrzi, hogy a szállás valóban kutyabarát-e.
Sajnos sokan mesélték már (és a neten is számos helyen olvasható), hogy a kutyabarátként hirdetett szálloda távolról sem az, a helyszínen derül ki, hogy a kutyát nem lehet a szobába bevinni, csak az udvaron található kennelben lehet elhelyezni. Segítsük egymást azzal, hogy ahol lehetőség van  rá írjátok meg tapasztalataitokat az adott szállásról!

Minden esetben, mielőtt lefoglalnád a szállást, telefonon vagy e-mailen kérdezd meg, hogy mit is takar a kutyabarát jelző, milyen feltételek mellett viheted a kutyádat!

Magyar honlapok:

Kutyás szálláshelyek - tagok által javasolt szálláshelyek
Kutyás éttermek - részlet a honlapról: "Kizárólag olyan vendéglátóipari helységek neveit és címeit várjuk, ahová tényleg beengedik az állatokat - ahol tehát valóban járt már valaki kutyával és kedves, rendes volt vele a személyzet."
kutyasszallasok.hu  - pozitívum, hogy lehetőséget ad az egyes szállások véleményezésére, de csak regisztrált felhasználóknak
gazdiklub.hu - csak néhány szállás van felsorolva
kutyas-szallodak.lap.hu - gyűjtemény

Brit honlapok:

dogfriendlybritain.co.uk - A legátfogóbb brit kutyabarát szállásgyűjtemény
holidaycottages.co.uk - Nagyon igényes délnyugat-angliai vidéki házikók, az árak 7 éjszaka/ ház értendő!
Top 10 kutyabarát angol strand
pawsforawalk.co.uk - Angliai túraútvonalak, szállások kutyával
http://www.k9directory.co.uk/ - a honlap szerkesztője 11. éve adja ki a "Pet Friendly Holiday Guide for 2011" c. könyvet
timesonline.co.uk - a The Sunday Times által legjobbnak ítélt brit kutyás szállások (a szerző a kutyájával átélt tapasztalatait osztja meg)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése