2011. február 9., szerda

Jelnyelvi képzést kapott egy siket kutya az Egyesült Államokban

Reuter Life! By Kevin Murphy KANSAS CITY, Missouri | Wed Feb 9, 2011

A kutya, aki nem hall, amerikai fegyencektől és siket fiataloktól tanult meg néhány jelet.


A jelnyelvre a  missouri börtön lakói tanították meg a siket tacskót, Sparkyt. Kiképzés befejeztével megkérdezték a fultoni Siketek Intézetét, hogy nem-e fogadnák be.
Ma, Sparkynak jó helye van az iskola fiataljaival, akik további jeleket tanítottak neki.  Remélhetőleg egy másik siket kutyus, Petie (boston terrier) is hamarosan az iskolába kerül.
Barbara Garrison iskolatitkár hagyta jóvá Sparky érkezését az iskolába, titkárnője szerint a kutyus nagyban segíti a gyerekeket a tanulásban. McGrath, Garrison titkárnője azt is elmondta, hogy Garrisont érdekli Petie is, de csak akkor, ha állandó lakóhelyet találnak majd neki néhány jelnyelvi képzés után.

Sparky reagál a kézjelekre: ül, lábhoz, fekszik, áll, jelenleg azon dolgoznak, hogy megértse az "étel", "kinn" jeleket is. Sparky és Petie a "Puppies for Parole" (Kölykök a kegyelemért) program keretében kerültek a missouri büntetés-végrehajtási intézetbe, ahol a fogvatartottak viselkedési vagy egyéb problémák miatt nehezen örökbeadható kutyákkal foglalkoznak.
A program egyben megmenti a kutyákat, akiket egyébként elaltattak volna, és építő tevékenységet is ad a fegyenceknek - mondta Tina Holland, a Licking börtön tevékenységi koordinátora.
"Ez csodálatos -, nem gondoltam, hogy ilyen messzire jutunk," mondta Holland. "A célunk az, hogy ezeknek a kutyáknak otthont találjunk."
A félreértés elkerülése érdekében, a jelnyelvi pl. ül nem azonos a kutyakiképzésben használatos ül kézmozdulattal! Érdemes megkeresni az amerikai jelnyelv online szótárában a "sit" vagy "food" szót. - Zsani

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése