2011. március 2., szerda

Hogyan kommunikáljunk a hallássérültekkel? - II. rész

A legtöbb hallássérültnek van fél - egy mondat késése. Ez nem azt jelenti, hogy buták vagyunk, hanem több dolgot kell egyszerre összekombinálnunk - nem tudom jobban megfogalmazni, de egy fél pillanat alatt fel kell dolgozni a szájról olvasást, végiggondolni a szövegkörnyezetet, a metakommunikációt.
Nagyon fárasztó tud lenni az egész napos koncentráció, figyelni mindenre és mindenkire főleg ha ingergazdag volt a környezet - ennek következtében időnként lanyhulni szokott a figyelem, ami tiszteletlenségnek tűnhet, pedig ilyenkor csak egy kis pihenőre van szükség.
(Én pl. több fárasztó nap után szoktam tartani egy hallókamentes napot.)

Ha egy hallássérülttel szeretnél beszélni, meg szeretnéd szólítani,  akkor az első és legfontosabb lépés: a fogyatékos személy figyelmének felhívása.

A jelnyelv és szájról olvasás is csak akkor működik jól, ha a felek szemben állnak, ezért te is fordulj felé, ha mondani szeretnél valamit.
Győződj meg róla, hogy a hallássérült észrevette-e, hogy megpróbáltad vele felvenni a szemkontaktust, ha nem, akkor integess az arcod előtt (de ne hadonássz!) vagy finoman érintsd meg a vállát.
Ha túl messze vagy, és valamilyen fontos dologra szeretnéd felhívni a figyelmét akkor elfogadható a fény vagy rezgéssel való jelzés. Villanykapcsoló kapcsolgatása, fapadlón való erőteljes dobbantás.

Második lépés: a megfelelő környezet és a távolság.

Csökkentsd a háttérzajokat, mint például a rádió vagy televízió, illetve a vizuális "zajokat", mint a fénylő, csillámló ékszer, világos ruha és a villódzó fali kijelzők. Ugyanezen okokból ne nyilvános helyen találkozzatok, vagy ha mégis, akkor ha lehetséges, válaszd a leghalkabb és legkevésbé zavaró sarkot. Gondoskodj arról, hogy jó legyen a világítás és figyeld meg annak az irányát. A fénynek semmiképp nem szabad a hallássérültre esnie, mert akkor a hunyorgás miatt nem tud szájról olvasni.

A szájról olvasáshoz a legmegfelelőbb távolság 1,5-2 méter!

Mit tegyél/ mire figyelj?

 • Mindig fordulj a hallássérült felé!
 • Mielőtt megszólítanád, próbáld meg felvenni vele a szemkontaktust! 
 • Beszélj tisztán, érthetően, normál sebességgel vagy annál valamivel lassabban. Ha a partner nem érti a beszédedet, akkor ne a hangerőt emeld fel, hanem arra ügyelj, hogy a beszéded tiszta és  érthető legyen.
 • Ha többen beszélnek, akkor várd meg az előtted szólót, míg elmondja, utána fordulj a fogyatékos személy felé. (Ne vedd sértésnek, hogy mindig afelé fordul, aki éppen beszél.)
 • Figyelj a testbeszédedre.
 • Ha ők nem értenek meg elsőre, akkor bátran ismételd meg, változtass a beszédmódodon.
 • Ha végképp nem megy, akkor végy elő egy papírt és ceruzát és írd le amit mondani szeretnél. 
 • Tarts szünetet ha a hallássérült lehajtja a fejét vagy elfordul, kifújja az orrát stb. - ezekbe az esetekben nem tud szájról olvasni.

Mit ne tegyél?

 • Ne beszélj túl hangosan, ordítva, morogva, motyogva, suttogva - ezek mind torzítják az ajkakat, ezekben az esetekben nem lehet róluk olvasni.
 • Soha ne takard el a szádat.
 • Ha többen vagytok, akkor ne vágjatok egymás szavába, ezt lehetetlen követni.
 • Ne beszélj oldalról, hátulról!
 • Kerüld a hangutánzó szavak használatát (csörög, kattog, recseg, zizzen stb.)
 • Ne keverd a fogalmakat, melyek számukra sértő lehet - a siket nem süket stb.  (Erről bővebben a III. részben.)

Végezetül: ne zavarjon, ha a hallássérült személy többször is visszakérdez. Csak biztos szeretne lenni, hogy valóban megértett Téged. Ha megakad a kommunikáció, akkor ismételd meg amit mondani akartál, figyelj a beszédmódodra, végső esetben írd le.

Hogyan kommunikáljunk a hallássérültekkel? - I. rész
Hogyan kommunikáljunk a hallássérültekkel? - III. rész

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése